Излезе 6-ти брой на читалищния вестник “Огнище”

Впечатляващ факт. Излезе 6-ти брой на читалищния вестник „Огнище”. Впечатляващ, защото са трудни годините, в които въобще можеш да си помислиш да издаваш вестник. Защото се списва от ученици до 8 клас, членуващи в Клуба на младия журналист в село Стремци с ръководител – журналистът Петър Рашков. „Искам да благодаря от името на всички на секретаря на читалището Гюлсер Халил, която прави всичко този вестник да продължава да излиза и децата от Клуба на младия журналист да имат свое поле за изява”, казва той. А самата Гюлсер Халил е категорична: „Трябва да се работи за децата, те са бъдещето ни. То ако чакаме да ни падне отгоре, работата няма да стане!”. Рашков я допълва: „Вярвам, че ще се намерят спонсори, които ще оценят какво правят децата от едно малко родопско село и ще подкрепят финансово техните мечти. А техните мечти са съвсем скромни – вестникът да продължи да излиза и да радва хората”.
Мозайката от заглавия във 6-тия брой на вестник „Огнище” всъщност отразява малкия голям свят на децата от село Стремци. „Село без читалище?Абсурд!”, възкликва Севгинар Юксел. „Искам и аз така да възпитавам децата си”, описва своето възхищение към родителите си Неслинай Ахмед. Научаваме за „Богатствата на Източните Родопи” от редовете на Джейлян Мустафа, която в дописката си отразява срещата на хората от Стремци с директора на Историческия музей в Кърджали Павел Петков. Отделено е място и за иновациите: „Един компютър, много мишки” – наименование на новия софтуерен продукт, с който могат да работят учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”.
Други заглавия във вестника ни отвеждат към любовта на децата към родното им село, към родината им България, националните ни празници, майчиния език. Анкетата в броя ни разширява хоризонта, задавайки въпроса „Как виждаме себе си след 30 години?”.
Много имена, многогласие, истинска полифония, чистота, дръзновение – това е 6-тия брой на вестник „Огнище”, списван от учениците от Клуба на младия журналист в село Стремци. В уводната си бележка ръководителят му петър Рашков се обръща към младите журналисти: „Млади приятели, бъдете благословени и вярвайте истински в своите мечти. Вие можете много повече отколкото си мислите, че можете!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини