В Стремци отбелязаха Международния ден на майчиния език

Изображение 1 от 6

    За седма поредна година с богата музикална и културна програма бе отбелязан Международният ден на майчиния език - 21 февруари в кърджалийското село Стремци. Събитието бе организирано от местното читалище „Огнище” и се превърна в празник за жителите на китното село. Дойдоха и много гости от околните села Ястреб, Люляково, Соколяне, Бели пласт, Три могили, Горна и Долна крепост.

    Учителят по турски език в местното основно училище „Св.Св. Кирил и Методий” Ширин Акиф заяви, че всяка година отбелязването на Международния ден на майчиния език предизвиква огромен интерес сред учениците, родителите и гостите на селото.

    „Да можеш да говориш и да се изразяваш правилно на майчиния си език е най-голямото богатство на света. Този, който говори правилно майчиния си език, той може добре да усвои и другите езици”, заяви Ширин Акиф.

    Най-малките танцьори към читалище „Огнище” представиха своя първи танц и обраха аплодисментите на присъстващите. Имаше още театрални сцени, децата издекламираха свои стихове, посветени на майчиния език.

    21 февруари се празнува като Ден на майчиния език от 2000 г. в редица държави по света по решение на ЮНЕСКО от 1999 година. Целта е запазване и съхранение на езиковото и културно многообразие и многоезичие.

     Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини