„Горубсо" Кърджали – поредното престъпление на МОСВ

На 21.01.2013 г. Комисията по петициите към Европейския парламент в Брюксел разгледа петиция на 2600 жители от община Ямбол относно нерегламентирано сметище на общината и проект за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци.
    Основните изводи на комисията относно спазване върховенството на закона в  областта на опазването на околната среда в България са:
    -  лошо прилагане на законодателството, корупция и големи щети върху околната среда;
    - трайна повторяемост на нарушенията на европейското законодателство;
    - липса или фалшифициране на доклади по оценка въздействието върху околната среда.
Потвърждение на тежките обвинения  е случващото се в Кърджали.
Жителите на града са особен чувствителни към  опазването на околната среда, защото с години  са системно обгазявани с вредни емисии, изхвърляни през комините на  ОЦК-Кърджали.
Редно е да си припомним за екологичния геноцид, защото нова беда е надвиснала над кърджалийци. В началото на м.април 2002 г.  от ПК”Екогласност” запознахме обществеността, че ръководството на РИОСВ-Хасково прикрива от жителите на Кърджали и органите на местно самоуправление, че ОЦК замърсява въздуха  над града с канцерогенния елемент Кадмий, в някои случаи до 130 пъти над пределно допустимата концентрация. Това е доказано и описано в Преписка с вх.№ ЗМ-78/09.04.2002 г. на РДВР-Кърджали и Постановление  на Районна прокуратура-Кърджали от 06.06.2002 г. От преписката на РДВР-Кърджали е видно, че ръководството на РИОСВ-Хасково не само прикрива обгазяванията, но началника на измервателната лаборатория фалшифицира резултатите от измерванията със знанието на директора на екологичната инспекция. Това деяние по същество е престъпление по служба, прикрито от Георги Тафров, прокурор от Районна прокуратура-Хасково. Същият този Георги Тафров , сега като прокурор от СГП, срещу когото на 11.02.2013 г. председателя на Парламентарната комисия за борба с корупцията Яни Янев е подал сигнал до гл.прокурор за установени корупционни схеми в енергетиката.(ПК”Екогласност” разполага със заверено копие от документите относно прикриване на обгазяванията на гр.Кърджали.) Десет години по-късно, директор на РИОСВ-Хасково и началник на измервателната лаборатория са същите тези хора, съдействали за прикриване на екологичните престъпления, извършвани от  ОЦК.новата беда, надвиснала над Кърджали е свързана с фирма „Горубсо Кърджали”АД със седалище гр.Кърджали, чиято дейност е  добив на злато от  златосъдържащи полиметални руди чрез технология, при която се използват изключително вредни  цианидни съединения. Местоположението на обогатителния комплекс на „Горубсо Кърджали” АД е в централната градска част и граничи с централния парк за отдих. Най-близките жилищни райони са на по-малко от 300 м., а идеалният център на града е на около 500 метра. Разположението на хвостохранилището е в непосредствена близост до селата Островица и Вишеград. Сагата започва на 24.04.2007 г. с уведомление на „Горубсо Кърджали”АД  до МОСВ за инвестиционно намерение „Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на полиметални златосъдържащи руди”. На 09.06.2008 г. се провежда обществено обсъждане на ОВОС. Докладът и инвестиционното предложение са одобрени   от Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ на 05.10.2009 г.
На 19.10.2009 г. министър Караджова одобрява осъществяването на инвестиционното предложение.
Решението на министър Караджова се обжалва от кмета на Кърджали Хасан Азис и група граждани. На 13.07.2011 г., заради допуснати много нарушения,  тричленен състав на ВАС отменя решението на министъра на околната среда и връща преписката на министъра на околната среда за ново произнасяне.
На Решението се потвърждава и от петчленен състав на ВАС.
През април 2007 г. „Горубсо Кърджали” монтира незаконно основните съоръжения на злато добиващата цианидна инсталация, без да е извършена процедура по оценка въздействието върху околната среда (ОВОС) и без строително разрешение.   Дирекция национален „Строителен контрол” издава заповед за премахване на незаконно построените  съоръжения.  Версията  на  „Горубсо  Кърджали”АД е,  че  няма  ново строителство, а разширение на съществуващи съоръжения.  Назначена  е  тройна  експертиза,  която  доказва,  че  става   въпрос  за  незаконно  строителство  за добив  на злато по неодобрена технология, а не за ремонт и разширяване на съществуващи съоръжения.
Буди недоумение и факта, че „Горубсо Кърджали”АД притежава Комплексно разрешително за  предотвратяване и контрол на замърсяването във връзка с инвестиционно предложение „Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди”, независимо, че нямат одобрен Доклад за ОВОС, съгласно чл. 9. от Наредба за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни.
Насрочва се нова процедура по ОВОС за 04.01.2013 г. От становището на експерти е видно, че новия доклад не е съобразен и допълнен съгласно препоръките на ВАС и манипулира процедурата по ОВОС в полза на инвеститора.
При прегледа на документацията към Доклада по ОВОС се установява, че не е представено становище по компетентност от Регионална здравна инспекция -Кърджали за здравно-хигиенните аспекти на околната и работната среда, въпреки, че съгласно Решение на Министерски съвет № 822/ 19.12.2008 г. гр.Кърджали и селата Вишеград и Островица се определени като райони с повишен здравен риск.   
Недоумение поражда и текста в т.6.4.1. на Доклада за ОВОС на инвестиционно предложение ”Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди”, където е записано:
 „Площадката на „Горубсо  Кърджали”АД се намира в промишлената зона на гр. Кърджали, в относителна близост с жилищни зони на града. Същевременно, благоприятни топографски дадености и наличието на защитен пояс от високо и нискостеблена растителност ограничават значимо потенциалната експозиция на населението на вредни химични фактори”.
          Парадоксалното в случая е определяне на една от основните зони за отдих на гр. Кърджали, която се посещава масово от майки с деца, като защитен пояс.  В тази връзка местоположението на обогатителната фабрика на „Горубсо Кърджали”, хвостохранилището и свързващият ги хвостопровод  създават условия за трайно замърсяване и опасности при малки и големи аварии, както за населените места, така също и за яз.” Студен кладенец”.
    Това не са единствените несъответствия и нарушения.
На 04.01.2013 г. е насрочено обществено обсъждане на Доклад за ОВОС на инвестиционното предложение, което предизвиква висок обществен интерес. В обсъждането  могат да участват всички заинтересувани физически и юридически лица, в т.ч. представители на компетентния орган за вземане на решение по ОВОС,                                                          
териториалната администрация на изпълнителната власт, обществени организации и граждани.
За съжаление, възможността за ефективно участие и присъствие на всички желаещи е ограничено. В залата са допуснати преди всичко служители на „Горубсо Кърджали”, което довежда до нереални резултати и оформя обсъждането като служебно. Също така не са предприети действия за организиране на обществено обсъждане в селата Вишеград и Островица,  жителите на които са изключително засегнати и потърпевши, което е нарушение на Закона за опазване на околната среда, а именно:
„Възложителят организира съвместно с определените от компетентния орган или оправомощено от него длъжностно лице засегнати общини, кметства и райони обществено обсъждане на доклада за ОВОС» (чл.97, ал.1).
В свое становище, изпратено до директора на РИОСВ-Хасково, Кмета  на община Кърджали оспорва процедурата по обсъждане на доклада по ОВОС и изразява несъгласие с реализиране на инвестиционното предложение.
Въпреки това, на проведения на 21.01.2013 г. Експертен екологичен съвет за обсъждане на резултатите от проведената процедура по ОВОС на инвестиционното предложение, представителите на РИОСВ-Хасково разрешават реализация на цианидната инсталация за добив на злато в центъра на гр.Кърджали.
На 06.02.2013 г. Директора на РИОСВ-Хасково одобрява осъществяването на инвестиционното предложение и издава Решение за предварително изпълнение.
Ето защо кърджалийци  са  настръхнали и са готови да започнат граждански протести. Ние от ПК»Екогласност» заставаме на тяхна страна и ги подкрепяме, защото не сме  абстрактни еколози, които се интересуват едва ли не само от глобалното затопляне.
Нас ни интересува преди всичко какво става в собствената ни страна, какво става  в  гр.Кърджали., който е изконна част от територията на България. Заради случващото  започваме  събиране на подписи против инвестиционното предложение ”Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди” .Ще и изпратим подписката до Мин.председателя, Европейския омбудсман в Стразбург г-н Никифорос Диамандоурос, Комисията по петициите към ЕП-Брюксел и Комисията по околна среда, обществено здраве и потребители към ЕП-Брюксел. Също така чрез наши активисти, жители на Кърджали, ще оспорим решенията на директора на РИОСВ-Хасково пред Административния съд. Закононарушенията на министъра на околната среда и  самозабравило се ръководство на МОСВ минават всякакви граници на търпимост, затова подготвихме петиция до Мин.председателя, Европейския омбудсман в Стразбург г-н Никифорос Диамандоурос, Комисията по петициите към ЕП-Брюксел и Комисията по околна среда, обществено здраве и потребители към ЕП-Брюксел с описание на всички констатирани от нас закононарушения.

П Е Т И Ц И Я


   ДО
   Г-Н БОЙКО БОРИСОВ,
   МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛ    НА  РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ

   Г-Н НИКИФОРОС ДИАМАНДОУРОС
   ЕВРОПЕЙСКИ ОМБУДСМАН - СТРАСБУРГ    

   КОМИСИЯТА  ПО  ПЕТИЦИИ  
   КЪМ  ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ - БРЮКСЕЛ

   КОМИСИЯ „OКОЛНА СРЕДА, ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ И БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ”
   КЪМ  ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ - БРЮКСЕЛ

   ГЕНЕРАЛНА ДИРЕКЦИЯ
  „ОКОЛНА СРЕДА“ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – БРЮКСЕЛ


                        

   УВАЖАЕМИ  Г-Н  МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,
   УВАЖАЕМИ  Г-Н ДИАМАНДОУРОС
   УВАЖАЕМИ ДАМИ  И  ГОСПОДА ,

     Ние долуподписаните членове на Инициативния комитет, подкрепяни от български граждани, солидарни с гражданската инициатива: ”Край на унищожаване на природата в Европа”, изразяваме огромното си възмущение от безбройните провинения на министър Нона Караджова и  цялото ръководство на Министерството  на околната среда и водите на Р. България. Над три години с действия и бездействия ръководството на МОСВ  допусна:
1.В нарушение на  Закона за подземните богатства и Договора за предоставяне на концесия за добив на варовик от кариера „Великан”, без промяна на предназначението на земята, върху която се извършва добива (чл.9, ал.2, т.17 от Договора за предоставяне на концесия) и без да е проведена процедура по оценка въздействието върху околната среда (чл.4 от Договора за предоставяне на концесия), фирма „Каолин”АД безнаказано  унищожава околната среда и частната собственост на жителите на гр.Меричлери. Така се създадоха предпоставки за унищожаване на могили от римо-тракийската епоха, както и замърсяване на питейната вода с канцерогенния елемент арсен, което създаде огромен риск за здравето и живота на жителите от региона. За сведение от две години и в момента над 2000 меричлерци се снабдяват с питейна вода от водоноски, както сигурно са се снабдявали в миналото по време на чума.
2.Фирма „Горубсо Кърджали”АД да  монтира незаконно основните съоръжения на злато добиващата цианидна инсталация, без да е извършена процедура по оценка въздействието върху околната среда (ОВОС) и без строително разрешение, с което се създадоха предпоставки за поражения на околната среда  на територията на община Кърджали, както и застрашаване здравето и живота на жителите на гр.Кърджали и селата Вишеград и Островица   
3.В грубо нарушение на българското и европейско законодателство, без да бъде проведена процедура по  оценка на въздействие върху околната среда и здравето на хората германската компания „Аурубис” в Пирдоп преработва меден концентрат и произвежда сярна киселина, като излага на реална опасност живота и здравето на гражданите от регион Средногорие. Заради  дейността на тази фирма Република България търпи поредната наказателна процедура за нарушаване Директивите на ЕС по отношение  замърсяването  на въздуха със серен диоксид.

4.Без ОВОС в Ракитница (Ст.Загора), Хаджидимитрово (община Тунджа), Баня (Разлог), Стожер (Добрич), Драгушиново (Самоков)  и др. да се  подпишат  договори за изграждане на регионални депа за битови отпадъци.                                                                
5.Без  издадено  и  одобрено  Комплексно разрешително, Канадската компания „Дънди прешъс металс” да добива  злато  в района  на  Крумовград  и  Челопеч, като извършва огромни нарушения, унищожавайки природата и застрашавайки живота и здравето на жителите на двата региона, зауствайки с арсенов концентрат местните реки.
6.Забавето на транспонирането на Директива 2008/98/ЕО относно битовите отпадъци стана повод за започване на дело в Европейския съд.
7. Да се спре експлоатацията на 124 нерегламентирани сметища, които трябваше да бъдат затворени до 16.07.2009 г. поставят страната в риск от ново съдебно дело срещу България от Европейската комисия. Тези сметища не само, че продължават да се експлоатират, но дори няма и проекти за рекултивация.
8.Пропиляването на средства от Европейски фондове по Оперативна програма ”Околна среда” за реализиране на проекти провокира силно гражданско недоволство.                                                             
9.Въпреки обществените протести, подкрепа на унищожителните за България инвестиционни намерения за добив на шистов газ чрез фракинг.
10.Вандалско унищожение на пясъчни дюни и презастрояване на Черноморското крайбрежие.
11.Отмяна на Наредба №7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, с което се прокараха частни инвеститорски интереси на приближени до управлението фирми.
12.Неефикасен контрол  върху вредните емисии, отделяни при работата на ТЕЦ.
13.Изграждане на завод за производство на „биогорива” от гуми и пластмаса в района на област Ямбол без процедура по ОВОС.
14.Продължаване практиката без ОВОС да се издават разрешителни за работа на кариери и рудници.
15.Включване на служители на МОСВ в Комисията за контрол на концесиите, които срещу възнаграждения в размер на над 200 хил.лв. да манипулират решенията й според политическата поръчка
16.Облагодетелстване на обръч от частни фирми около ръководството на МОСВ.

УВАЖАЕМИ  Г-Н  МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ  Г-Н ДИАМАНДОУРОС,
УВАЖАЕМИ ДАМИ  И  ГОСПОДА ,

Във връзка с горе изнесеното настояваме незабавно да бъдат освободени от заеманата длъжност  министър на околната среда и водите и цялото ръководство на министерството. В противен случай си запазваме правото да изразявме гражданската си позиция, като преминем към гражданско неподчинение в различни райони на страната. Ние сме се посветили на каузата по опазване на красивата българска природа  и нямаме право да я оставим след себе си  ограбена, с отровени почви, води и  въздух!

      Инициативен  комитет:
Емил Георгиев,  Aлександър Каракачанов, Явор Гечев , Руслана Стефанова ,  Рая Петкова, Дончо Иванов, Максим Митев, Румен Николов-Бургас , Иво Георгиев-Видин , Кънчо Симеонов-Димитровград, Петър Андреев-Хасково, Камен Арсов-Перник, Ана Димитрова-Ст.Загора, Пепа Кунинчанска-Тетевен, Александър Сурталов-Варна, Веселин Кирязов-Бургас, Ивайло Китов-Велико Търново, Димитър Димитров-Ямбол, Иван Бонев, Станислав Косаков, Владимир Дичев -Варна, Ради Радев-Варна, Петя Чолакова-Златица.

Автор: Емил Георгиев

Източник: http://www.klassa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини