4 °C

Екипите на спешната помощ:Рискуваме живота си за вас,не ни унижавайте!

Обръщение от екипите на спешна помощ към пациентите и близките им
Ние влизаме в домовете Ви с най-добри намерения да Ви окажем помощ. Рискуваме живота си за да достигнем до Вас по най-бързия възможен начин в градския трафик и при лоши атмосферни условия. Често оказваме помощ без дори да помислим за опасността за собствения си живот – в бързината пипаме с голи ръце окървавените Ви тела, подценявайки риска от инфекции, борим се за живота Ви в близост до горящите Ви автомобили или домове, лекуваме Ви на местопрестъпления и на места с производственни аварии и масови природни бедствия. Много от Вас са били в безсъзнание и така не научават имената на хората, благодарение на които са достигнали живи в болницата.
Рисковете, които поемаме за да Ви спасим са често безразсъдни и неоправдани, защото пристигайки на адреса установяваме, че сте ни излъгали - проблемите Ви са от дни, или просто правите един успешен опит да получите бърза и безплатна медицинска помощ. Уморени и обидени от поредната подигравка с труда ни, ние Ви преглеждаме и лекуваме, защото осъзнаваме, че Вие така или иначе няма да потърсите личните си лекари.
Категорично отричаме, че подбираме пациентите си по възраст при оказване на помощ, тиражирано в няколко медии напоследък. Съгласно чл. 85 от Закона за здравето на пациента се оказва здравна помощ независимо от неговата възраст, пол, произход, език, национална, расова или политическа принадлежност, образование, убеждения, културно равнище, сексуална ориентация, лично, обществено или материално положение, увреждане и вид и причина на заболяването. По-голямата част от адресите получаваме от ЕЕН 112, а останалите приемаме след консултация по телефона. Вчера най- младият пациент, когото прегледах бе на 47г., най-възрастния на 87г. По време на дежурството ни вчера пациентка на 84г. изпадна в клинична смърт и целият екип се бори за живота й както се борим за всеки един наш пациент. Благодарение на проведената от нас сърдечно-белодробна реанимация, тя оживя и бе приета в кардиологична клиника, където колегите ни продължиха да лекуват острия и миокарден инфаркт.
Все по-често ни посрещате с обиди и закани, че сме закъснели, без да отчитате факта, че ние не носим вина за закъсненията. Ние не сме виновни, че две системи приемат адресите, че операторите на тел. 112 не могат да диференцират спешно от неспешно повикване и приемат по-голямата част от повикванията като спешни. Критерииите за спешност са все още Вашата преценка дали сте спешни или не. В резултат на това много от Вас злоупотребяват с повикванията към нас, като си спестяват разходите и загубата на време за посещение при личен лекар или специалист. Образуват се листи на чакащи, а екипите ни са предвидени само за оказване на спешна медицинска помощ. След подаване на жалба за закъснение на екипа до Директора на съответния ЦСМП, всеки един от Вас може да разбере кога е прието повикването Ви и колко време е било необходимо на екипа да достигне до Вас. Движението на екипите се следи чрез видеонаблюдение и GPS-система, записва се в информационните системи на ЕЕН 112 и в спешна медицинска помощ. Просто не ни пречете да си вършим работата, като ни бавите и нападате. За да си свършим добре работата трябва да сме спокойни и уверени в действията си. Работата под натиск ни прави нерешителни, води до недооценка на състоянието и рисковете от усложнения за пациента, води до безмисленни извозвания до здравни заведения. Липсата на доверие в преценката и действията ни, застрашава живота на пациента, защото ние не сме машини, а човешки същества с чувства и емоции.
Все по-често Вие си позволявате саморазправа с нас, въпреки правото Ви по чл. 93 от Закона за здравето като пациенти да си търсите правата чрез жалби до съответните институции. Физическо насилие, обиди и заплахи срещу нас, както и клевети по медиите, засилват пропастта между нас и Вас. Резултатът е, че спешната помощ у нас загива, а снея ще загиват и пациенти, които бихме могли да спасим. Екипите на спешна помощ се топят независимо от усилията на Министерство на здравеопазването да ни задържи – в ЦСМП София работят с 60-65% от щатния състав (има 160–170 незаети бройки, като от тях 90 са лекарски). Екипите постепенно преминават от от лекарски в долекарски, защото лекарите в спешна помощ в цялата страна напускат. В Пловдив от предвидени 107 лекарски бройки 30 са свободни, във Варна незаетите лекарски бройки са 26, като в рамките на м. януари напуснаха 6 наши колеги (от тях 4 с повече от 10-годишен стаж в спешна помощ). Фелдшерският състав е в напреднала възраст, което означава прогресивно намаление на работещите фелдшери поради пенсиониране. Все по-често има ФСМП в които понякога дори няма фелдшер, а дежурят медицински сестри и акушерки
Молим Ви, търсете ни ако ни вярвате, не злоупотребявайте с нас и спрете физическата и психологическата саморазправа с нас. Ние застъпваме на дежурство всеки път с една единственна цел – да Ви помогнем и да Ви удължим живота. Ние не сме Ваши врагове, а единственната безотказна и безплатна медицинска помощ. Ние сме посветили труда и здравето си на Вас и не сме виновни за закъсненията и понякога за безсилието си пред смъртта. Щадете ни и ни уважавайте, ако искате да ни има!

Асоцияция на спешната медицинска помощ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини