Помаците няма да прекрояват границите на България

Васил Войнов

Няма да прекрояваме границите на България. Помаците не са заплаха за страната. Въпросът за помашката идентичност трябва да бъде трайно решен. Това заявиха от „Европейски институт - Помак” при представянето на доклада " Помаците през погледа на българските и европейските институции".

В доклада посочихме широк кръг от проблеми. Акцентите са - какво е отношението на обществото и какво е отношението на медиите към помаците. Отварянето на границите и интернет  позволи на помаците да поддържат техни връзки помежду си. Помашката култура съдържа в себе си от всяка балканска култура. Ние помагаме за преодоляване на предразсъдъците. В България всеки опит да се определят помаците е приемам остро. Медиите застават на страната на крайния национализъм. Тенденциите към контрол и монополизацията на медиите води до посегателство на свободата на словото, засилва се патриотичната цензура и автоцензура, а помаците са най-потърпевши. Това заяви Ефрем Моллов, който е председател на „Европейски институт - Помак”.

Моллов каза още, че въпросът за помашката идентичност е поставен и той трябва да има устойчиво решение. Като член на ЕС, страната ни трябва да гарантира спазване на правата на хората. Вярно е твърдението, че се допускат само такива, които са асимилирани. Ние не работим за когото и да и за прекрояването на граници, не желаем проблеми. Проблемът с помаците съществува и то не от една или две години. Готови сме да седнем със всеки на разговор, смята още той.

Васил Войнов, който е финансов директор на „Европейски институт - Помак”, заяви, че отношение на държавата в по-големия период от време е бил негативен  и равнозначен на геноцид. "Има проблеми, които са характерни за цялото общество. Липсват всякакви инвестиции в планинските региони, умишлено се създават административни пречки, няма абсолютно никаква инфраструктура. Тези хора живеят в труднодостъпни региони и липсва всякаква поддръжка на техника, на пътища, не се снабдяват нормално с дърва и въглища. Помаците никога не напускат родните си места, освен при война, а от няколко години насам те масова имигрират. Земеделските служби в община Сатовча и Доспат са си закачили портрет на Бойко Борисов и по цял ден му се любуват, вместо да си вършат работата. Няма да променяме границите, ние сме част от европейското общество. Един от проблемите, които се извърши е от НСИ - не им се даде възможност те да се самоопределят при преброяването през 2001 година и през 2011 година. Българската нация е съвкупност от различни общности, каза още той. Войнов бе категоричен, че помаците не застрашават държавата.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини