19 °C

Помашка организация обяви турския външен министър за "персона нон грата" в Западна Тракия

Културната асоциация на помаците в северния град Ксанти, Гърция публикува осъдително изявление, преди частно посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Западна Тракия в неделя, съобщава „Грийк рипортър“.

Асоциацията заяви, че Чавушоглу не е добре дошъл в техния регион и го обяви за „персона нон грата„.

Причината за тази враждебна реакция от името на помаците е фактът, че Чавушоглу и турското правителство настояват да наричат ​​ мюсюлманско малцинство от Западна Тракия „турско“.

„Когато умирахме за тези земи, не знаехме турски„, се казва в изявлението им. „През последните десетилетия помаците и ромите от Тракия бяха подложени на културен и езиков геноцид от турски заселници“, продължава осъдителното изявление, „малцинството е едно и то е определено от Договора от Лозана; то е мюсюлманско и се състои от общности, които имат само едно общо нещо по между си: тяхната религия!“

Помаците са говорещи български мюсюлмани, населяващи България, североизточна Гърция и главно северозападна Турция. Приблизително 220 000 помаци живеят в България и са известни там като „българи мюсюлмани„.

В Гърция броят им е приблизително 50 000 души, които живеят предимно в села от Западна Тракия, известни като „Помакохория“, което означава селата на помаците.

Терминът „помак“ също се използва като по-широко наименование, включително и славянските мюсюлмански популации в Северна Македония и Албания, с изключение на Гърция, България и Турция.

Помаците говорят различни български диалекти, а тези, които се говорят в Гърция и Турция, се наричат ​​помашки език, който гръцките власти сега се опитват да запазят с училища на малцинствата в Западна Тракия, които го учат.

Общността в Гърция обикновено владее гръцки език и голям брой от тях имат силна етническа гръцка идентичност, въпреки религиозните си различия в сравнение с преобладаващата в Гърция религия, православното християнство.

Нараства обаче и броят на хората, които приемат турския за първи език в резултат на образование и семейните връзки с Турция.

Посещението на Чавушоглу в Гърция на 31 май е планирано за провеждане на разговори с гръцкия му колега Никос Дендиас и предизвика негативни реакции, главно поради намерението му да отиде частно в Западна Тракия предния ден. Турският министър потвърди посещението си в държавната телевизия TRT на 26 май.

Чавушоглу заяви по-рано тази седмица, че разговорите му с гръцкия външен министър имат за цел също да се подготвят за евентуална среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Визитата идва повече от месец, след като гръцкият външен министър Никос Дендиас проведе разговори в Анкара, където Чавушоглу и неговият колега проведоха словесна война на съвместна пресконференция.

Посещението на Дендиас в Турция бе първото, след като напрежението се повиши през 2020 г. по отношение на морските граници и проучването на енергийни източници в Източното Средиземноморие, което доведе до натрупване на военни сили, в което участваха военни кораби и от двете страни.

Източник: news.bg

Снимка:  EPA/БГНЕС

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини