Омбудсманът на Кърджали:Не допуснах политиците да се месят в работата ми

Хакиф Емин

Общественият посредник на община Кърджали Хакиф Емин представи пред местния парламент своя отчетен доклад за 2012 г. Той е задължен да се отчита пред общинските съветници от Правилника за работа на обществения посредник. Това е 4-тия отчетен доклад на Хакиф Емин. До сега всички бяха приемани с пълно мнозинство. На тази сесия в подкрепа на доклада гласуваха 31 съветници,а 6 от БСП се въздържаха. Публикуваме целия текст на резюмето на доклада:

Р Е З Ю М Е

 

 

На отчетния доклад за периода януари 2012 - декември 2012 г.

 

Уважаеми г-н председател на Общинския съвет,

Уважаеми г-н кмет на община Кърджали,

Уважаеми общински съветници,

Уважаеми съграждани,

 

 

 

Институцията Обществен посредник придоби за четири години голяма популярност в Община Кърджали и в съседните й общини. Причината за това, са както решените индивидуални проблеми на гражданите, така и инициативите за поставяне на колективни искания пред държавните органи на управление. Популярността се дължи и на откритостта и публичността в работата на Институцията. Всяка година публикуваме доклад за нейната работа, който е достъпен за гражданите. От особена важност е обсъждането му в Общинския съвет, заради възможността да се чуят конкретни предложения и препоръки за работата на обществения посредник. До сега всички годишни доклади са се приемали единодушно от общинските съветници и с категорично одобрение. Приемаме това като оценка за нашата работа.

Институцията Обществен посредник на Община Кърджали е създадена в съответствие с чл. 21 а от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Тя е призвана да посредничи между гражданите и Общината, да хармонизира техните отношения, за да възпира злоупотребата с власт, корупцията и произвола, накърняващи правата на човека.

Общественият посредник на община Кърджали е избран с Решение № 150 от 24.09.2008 г. на Общинския съвет в гр. Кърджали и функционира от същата дата.

Настоящият доклад се изготвя в съответствие с чл. 36 от Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник, който регламентира ежегоден отчет пред местния парламент.

През изминалата година отношенията между Общинска администрация, Общински съвет и Обществения посредник бяха хармонични и партньорски. Проблемите на гражданите се решаваха без конфликти, в дух на разбирателство и конструктивизъм.

Дейността на Обществения посредник бе изцяло деполитизирана. Не се допускаше вмешателство на политическите сили в работата на институцията. Нямаше дискриминиране на жалбоподатели на основата на политическа, етническа или религиозна принадлежност. Надявам се тази политика да се запази.

Основните принципи към, които се придържам са регламентирани в чл. 8 от Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник. Те са законност, обективност, безпристрастност, справедливост, политически неутралитет, прозрачност, публичност, хуманност и толерантност. Старая се в работата ми да липсва каквато и да е дискриминация в отношенията ми с гражданите.
Осигурявам равни възможности на гражданите да защитят правата и законните си интереси, независимо от техния пол, раса, националност, етническа принадлежност, социален произход, възраст, политически пристрастия и религиозни вярвания.

В периода януари 2012 - декември 2012 г. в офиса на Oбществения посредник са приети, изслушани и консултирани 361 граждани за решаване на лични и обществени проблеми, породени от действия или бездействия на общински или държавни институции.

Постъпили са 109 писмени жалби и сигнали и са проведени срещи –разговори и са консултирани устно 252 души с проблеми и оплаквания. По всеки един от казусите е извършена проверка и със съдействието на Общинска администрация са дадени отговори, препоръки и консултации на гражданите. Съдействието на Oмбудсмана на Oбщината са потърсили и жители на други общини: от Джерово, Кирковско, Соколино, Момчилградско, Голямо каменяне, Крумовградско, Мусево, Ардинско. Оказано им е съдействие и помощ чрез Oбщинските администрации по места за решаване на поставените от тях проблеми.

 

Поставените от гражданите проблеми и въпроси се разпределят в 5 направления:

 

1. Проблеми с изясняване собствеността на гражданите;

 

2. Пропуски и недоволство от административното обслужване;

 

3. Спазване на обществения ред и сигурността на гражданите;

 

4. Проблеми в областта на социалните дейности;

 

5. Образование, култура и обществени услуги.

Основна цел при всяка намеса на Обществения посредник е да търси постигане на споразумение между жалбоподателя и ответната страна, за да бъде избегнат съдебен спор.

Най-голям брой писмени жалби са постъпили по проблеми със собствеността на гражданите, проблемите по ТСУ и благоустройството на населените места и спорове за граници на имоти. По проблеми със собствеността на гражданите са депозирани 31 писмени жалби, което прави 33,79%. От тях положително са решени 9, отрицателен отговор са получили 9, а неоснователни са били 2. Преобладават оплакванията за земи по параграф 4 и възстановяване на земи на бивши собственици. Не са малко и междусъседските спорове за етажна собственост. Недоволните, подали писмени жалби за лошо административно обслужване са 8 или 8,72%. Проблеми с Oбщинска администрация имат 4, а с МВР - 2-ма граждани. Нарушаването на обществения ред и сигурността е накарал 9 граждани да подадат жалби в офиса на Обществения посредник. Това прави 9,81 на сто. Най - много оплаквания - 7 има за нарушения на Наредба №1 на Общината за обществения ред. Социалните проблеми са предизвикали недоволството на 18 граждани, които са депозирали писмени жалби. Това прави 19,62 на сто от всички писмени сигнали. Най-много са оплакванията от Трудово-експертната лекарска комисия - ТЕЛК. Недоволни граждани са депозирали оплаквания за проблеми свързани с образованието, културата и обществените услуги.

 

Уважаеми дами и господа,

Ще посоча, само няколко примера за решени проблеми, които илюстрират нашата дейност в услуга на гражданите. Те са показателни за разнообразните казуси, с които се сблъсква нашата институция:

 

1. След наши писма бе оказана помощ и бяха отпуснати еднократни парични средства от Дирекция ” Социално подпомагане ” на трайно безработните граждани Бекир Мехмед Салих, Себахатин Шукри от гр. Кърджали и на Фиданка Тончева Каменова, майка на 13 деца, на която й беше спряна пенсията по болест. С наша намеса й отпуснаха еднократна и месечна помощ, за да бъдат подпомогнати материално и да не гладува семейството й;

 

2. Подадени документи пред ТЕЛК от Гюнер Шукри Мюмюн от гр. Кърджали, Ресмие Мехмед Халил от с. Петлино, общ. Кърджали и Николина Тодорова Иванова от гр. Кърджали бяха забавени от години и след наша намеса получиха решенията си за трудоустрояване;

 

3. По жалбата на Севим Салиф – кмет на с. Велшане, общ. Кърджали беше възстановена транспортната връзка от гр. Кърджали до селото, изпълнявана от фирма “ Олмена “ .

 

Общественият посредник на Община Кърджали взе участие в Националната кампания „ Участвам и променям ” насърчаваща Обществената активност на младите хора. Той проведе поредица от срещи в училища на община Кърджали и извън нея. Много плодотворен бе разговорът с младежите от Професионалната гимназия по икономика „ Алеко Константинов ” . Срещата се проведе в актовата зала на училището. Младите хора задаваха много въпроси за дейността на Омбудсмана Общественият посредник ги запозна с институциите, които са отговорни за спазването правата на детето. Той открои ролята на Омбудсмана в тази насока. При голям интерес преминаха и срещите с учениците в СОУ „ Н. Й. Вапцаров ” в гр. Момчилград, професионалната гимназия по строителство в гр. Кърджали и ученици от СОУ „ П. Р. Славейков ” .

 

Изминалата година от дейността на институцията Обществен посредник показа необходимостта от съществуването й. С ежедневната си работа тя се превърна в опора на гражданите и коректив в работата на публичните органи на властта.

Институцията стриктно спазваше принципите на равнопоставеност и политическа безпрестрастност. Усилията бяха насочени към решаването на всеки казус, който гражданите отнасяха към нас. На всеки гражданин, потърсил съдействие от Омбудсмана е била предоставена възможност за разясняване на проблемите и тяхното законно основание, като с това се изгражда но комуникационен модел и доверие към институцията.

Търсили сме законосъобразни и справедливи решения по конкретните жалби, в защита правата на отделните граждани и обществени интереси, като сме изпращали жалби до Омбудсмана на Р. България, Президента и Премиера.

Публикувахме основните документи за нашата работа в страницата на Община Кърджали в интернет в съответствие на политиката на публичност, която води институцията обществен посредник в Кърджали.

 

 

 

 

 

януари 2013 г. Обществен посредник

гр. Кърджали на Община Кърджали:……………………...

/ Х. Емин /

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини