Баби от селата се жалват от побои, помагат им жени от Кърджали

Туркини от селата системно се оплакват от домашно насилие, упражнявано от съпрузите им. Често жертви са дори жени на преклонна възраст. Оказва се че цял живот са били системно малтретирани. Това съобщиха за Кърджали бг вести от Специализирания кабинет за защита на жени жертва на насилие. Шефката на кабинета Камелия Чолакова каза, че от кабинета пътуват непрекъснато из селата. Опитват се да предразположат жените да споделят случаите на тормоз. Обясняват им правата, които имат по закон и възможностите да озаптят агресивните си половинки. Над 200 са пострадалите от домашно насилие потърсили сами помощ в кабинета от неговото създаване от 1998 г. до сега.Патриархалният начин на живот кара жените да скриват от обществото,че са жертва на побои.Много често те се смятат за нещо нормално,което религията не осъжда. Случаите на оплаквания до кабинета са зачестили с приемането на Закон срещу домашното насилие, който влезе в сила от 2008 г.

  Работим съвместно с полиция и прокуратура. Насочваме потърсилите ни жени към тях за да получат адекватна закрила, каза още Камелия Чолакова.

  От кабинета съобщиха още,че напоследък са зачестили и случаите на побои в града предимно сред българите, живеещи на съпружески начала.

 Според проведено в Турция проучване една трета от жените са обект на системно домашно насилие.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини