Сезгин Мюмюн иска от Борисов и Ердоган да се намесят в делото за Възродителния процес

Председателят на правозащитната федерация „Справедливост-България” Сезгин Мюмюн е изпратил във връзка с предстоящото посещение на турския премиер Реджеб Таип Ердоган в България отворено писмо до министър-председателите на двете страни.Предлагаме ви текста дословно:                                            

                                           До г-н Бойко Борисов -

                                                           Министър-Председател на Република България

                                                           До г-н Реджеп  Таип Ердоган -

                                                           Министър-Председател на Република Турция

Отворено писмо

От Сезгин Мюмюн –

Председател на Гражданска организация

„Федерация Справедливост-България”

            Уважаеми господа премиери,

            Обръщам се към Вас в името на развитието на българо-турските отношения, за които Вие, несъмнено, полагате големи усилия.

            През последните три години сме свидетели на сериозен напредък в икономическите и културните връзки между двата народи, заслугата за които напредък, според нас, несъмнено, принадлежи на Вас. Ние със задоволство приемаме, че е налице реално изразено желание да се загърбят редица конфликтни зони или проблеми от миналото и да се сложи край на опитите на определени националистически кръгове да противопоставят двата народи.

            В тази връзка като пример за цяла Европа е фактът на приемането от Народното събрание на Република България на Декларацията, осъждаща извършената по време на така наречения „Възродителен процес“ насилствена асимилация на мюсюлманското малцинство.

            За съжаление и днес, десетилетия след падането на тоталитарния режим на Тодор Живков, все още има остатъци от миналото, които смущават правозащитната общност в Република България.

            Затова се обръщаме към Вас да положите максимални усилия за решаването на следните проблеми, които според нас, са изключително важни за българските мюсюлмани, живеещи както в Република България, така и в Република Турция.

            На първо място настояваме да се поднови следственото и съдебното дело срещу виновниците за така наречения „Възродителен процес“.

            Както много добре Ви е известно, процедурата по това дело, меко казано, е в състояние на противоречащо на Правото формално и абсолютно ненужно протакане.

            Във връзка с това ние приемаме, че е нужно да бъде проявена така наречената „добра воля“, която е жизнено необходима за това, да бъде реализиран основният принцип на Правато, а именно да бъде наложена и изискана наказателна и репараторна отговорност от всички конкретно виновни функционери на комунистическия режим; който режим, впрочем, вече отдавна е официално обявен от българския Парламент за престъпен. Според нас вината и отговорността за визираните престъпления, несъмнено не е на българския народ, а е на отделните конкретни функционари на престъпния комунистически режим.

            На второ място настояваме да бъде решен проблемът с така наречените трудово-пенсионнни стажове на онези десетки хиляди български турци, които по престъпен начин бяха принудени да напуснат своята Родина Република България, и които днес живеят както в Република Турция, така и в редица други държави по света.

            Във връзка с това ние обръщаме сериозно внимание на факта, че вече три десетилетия тези хора, въпреки че са били положили своя изключително добросъвестен труд за своята Родина Република България, все още не могат да получат онова, което получават всички хора в свободния сват, а именно достойно пенсионно възмездяване за положения труд.

            На трето място настояваме да се въведе задължително изучаване на майчиния турски език в българските училища, каквато практика, както е известно, е имало преди визираната насилствена асимилация.

            Ние считаме, че като етническо малцинство в България българските турци имат правото на това.

            На четвърто място настояваме да бъдат извадени от масивите на така наречената „Служба ГРАО“ наложените през така наречения „Възродителен процес“ български имена на мюсюлманите в Република България.

            Ние сме констатирали, че включително и днес дори и при най-обикновена справка в общинските и кметските администрации продължава прилагането на порочната и престъпната практиката да бъдат изисквани насилствено наложените български имена.

            Уважаеми господа премиери,

            Като се обръщаме къв Вас с настоящето „Отворено писмо“, ние декларираме и изразяваме нашата надежда, че така представеното наше становище ще бъде взето предвид по време на Вашите бъдещи високопоставени срещи и преговори.

            Във връзка с това ние декларираме, че тук визираните наши гледища и становища не само отразяват надеждите на стотици хиляди граждани на двете страни, но и че са легитимно съобразени с принципите и нормите на Международното Право, Европейското право и Правото на двете страни (държави).

София, 14.05. 2012 г.

                                                                       Председател на ФСБ:

                                                                                                                      (Сезгин Мюмюн)

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини