23 °C

Двеста деца откриват майския фестивал в Кърджали

Над 200 деца от различни училища и детски градини ще участват в карнавалното шествие, с което ще бъде започне Майският фестивал „Бъдеще с традиции- Кърджали 2012” на 26 май. Те ще дефилират от театъра до Паметника на Освободителите, предвождани от мажоретен състав. След официалното откриване, на изпровизираната сцена пред Паметника ще се състои надиграване на фолклорни състави, в което редом  със самодейците от Кърджалийско, ще се включат и танцови трупи от София, Пловдив, Благоевград и други региони на страната. Всяка от седемте общини в областта ще има свой павилион, в който ще експонира бита и културата на местните общности, фолклора, занаятите, етнографското и кулинарно многообразие.

Миналата година на фестивала бяха представени около 200 баници по автентични рецепти, които се състезаваха за награди в 10 категории. Тази година наред с баниците, ще има изложение на мед, билки, пчелни продукти и приготвени с тях ястия. В павилиона на проекта „Новото тракийско злато” фермери ще покажат свои биопродукти и ще демонстрират новости в биоземеделието, а ученици от гимназията по туризъм ще предлагат коктейли с плодове и мед. Отново ще отвори врати „Кухнята на баба”, в която желаещите ще имат възможност сами да замесят тесто и да разточат баница. Освен местните занаятчии във фестивала ще се включат майстори от Смолян, Пловдив, Златоград и други краища на страната. Ще бъде монтирано грънчарско колело от етнографския комплекс в Златоград, на което ще се изработват  традиционни глинени съдове. В детската арт-работилница ще се включат деца от над 10 училища с интереси в приложните изкуства. Те ще правят на място кукерски маски, оригами, пана от полускъпоценни камъни, рисувана керамика, гипсови отливки, сувенири от отпадъчни материали и др. На фестивала ще бъде подредена фото-изложба за културно-историческото наследство на Източните Родопи. Ще бъде обявен и фотоконкурс на тема „Запечатани спомени от Майския фестивал”. Срокът за изпращане на снимките е 15 юни 2012 г на e-mail: may.festival.kardzhali@gmail.com. Най-добрите творби ще влязат в изложба. Вечерта ще завърши с изпълнения на младежки рок и рап групи, а на следващия ден, 27 май, неделя, за туристите е предвидена панорамна обиколка на забележителностите в района. Фестивалът се провежда за втора поредна година по инициатива на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и се организира в партньорство с общинските организации на ПП ГЕРБ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини