Във Филиала отпада специалността туризъм, общинският лидер на БСП с отворено писмо

От новата учебна година във Филиала на Пловдивския университет няма да се изучава специалността „Туризъм”.Това предизвика отворено писмо на общинския лидер на БСП Георги Кючуков.

До:Общински съвет на Община Кърджали

Копие до: Областен управител на Област Кърджали

                   Началник на РУО- Кърджали

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Георги Тончев Кючуков- общински съветник от БСП Кърджали

С недоумение научавам, чеза учебната 2018/2019 годинаот държавния план-прием на ПУ - филиал „Любен Каравелов“, гр. Кърджали е отпаднала специалността „Туризъм“ и не е обявен държавен план-прием за нея. Предвид перспективите, свързани с развитието на културно-историческия туризъм в регион Източни Родопи, намирам това действие на МОН за крайно необмислено.Нарастващият брой хотели свидетелстват за все по-развиващ се хотелиерски бизнес в зоните за отдих край яз. Кърджали и яз. Студен кладенец. В добавка към това нека спомена имногобройните археологически забележителности, сред които несъмнено най-известен е АК „Перперикон“, удобният и бърз достъп доЕгейско море  през прохода „Маказа“ – това благоприятства извънредно много развитието на туризма в региона на Източни Родопи.Налице е неотложната необходимостот добре подготвени кадри, които да предоставят туристически услуги. Огромният туристически поток, който преминава през града ни, трябва да бъде привлечен с качествено  обслужване, предоставено от образовани и компетентни хора. В противен случай целият този поток от туристи само ще преминава през града ни, ще създава задръствания по пътищата ни, но няма да създава поминък и възможности за по-висок стандарт на живот за местните хора.

Припомням, че с промените в Закона за туризма, екскурзоводско обслужване могат да предоставят само завършилите висше образование. Това е възможно чрез ПУ, филиал „Любен Каравелов“- висше учебно заведение в град Кърджали с десетгодишна практика в подготовката на студенти по специалността „Туризъм“ т.е. кадри за нуждите на туризма и превръщането на регион Източни Родопи в още по-атрактивна туристическа дестинация.

Като Председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание, призовавам Общщински съвет Кърджали да излезе с искане за обявяване на държавен план-прием по сециалност „ Туризъм“ в ПУ“ Паисий Хилендарски“- филиал „ Любен Каравелов“- Кърджали, призовавам всички институции и цялата общественост да се изрази позиция наподкрепа пред Министерството на образованието и науката и  Министерството на туризма, с която да отстояваме и защитим интересите на хората,  живеещи в област Кърджали !

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини