Художничка представя в Кърджали творби рисувани с кафе вместо бои

През май т.г. се осъщестява петото поредно издание на Инициативата „Мултикултурният град”. За него партньори са: Община Кърджали, ТДА и Областна пощенска станция-Кърджали, Фондация „Партньорство за изкуство”-София и Арт движение КРЪГ. Целта на инициативата е всяка година да бъдат представяни малко познати и непопулярни факти, места и събития от мултикултурната история на града, които добавят стойност към неговата атрактивност като културна дестинация. В тазгодишната програма ще бъде представена експозиция от стари местни традиционни методи за оцветяване на памук, коприна и вълна само с растителни извлеци от корите и листата на дървета и цветя. Рецептите са записани от разкази на възрастни жени от града и селата и са оформени като арт инсталации, за да бъдат изложени в галерия „Кръг”. В този контекст на 15 май в 18.00 ч. в галерията се открива експозиция на младата кърджалийска авторка Петя Зенгин, която е нарисувала своите 30 творби с инстант от кафе вместо с бои. Родина на кафеената техника за рисуване е Тайланд, но кафето е изключително популярно и сред китайските творци, които го използват за рисуване на фонове и светлосенки, сред някои млади дизайнери и илюстратори в Бразилия, а днес ароматните рисунки с инстантно и „турско кафе” набират все по-голяма популярност и в Европа.

На 30 май в 13.00 ч. в салона на Областната пощенска станция - ще бъде представена експозиция с художествено оформени платна, върху които могат да се видят копия на писма на кърджалийци, с печати и марки от миналия век, съхранявани в частни семейни колекции. Най-старата запазена марка с арабски текст върху нея е залепена върху квитанция, издадена от търговец на тютюн около 1890 г. Ще бъде показан и миниатюрен плик за писмо във формат 50 х 90 мм (визитка) от 1946 г., две от най-старите запазени в Кърджали гербови марки от 1915-1916 г. и портрет на първия кърджалийски пощаджия, която се пази в ТДА.

Специално за тази експозиция ще гостува и пощенската карта, пусната в края на миналата година от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 100-годишината от издаването на най-популярната българска пощенска марка  „Обърнатата конница”. Изданието е хит сред колекционерите, тъй като фигурите от изображението на марката са отпечатани надолу с главата. Едва 25 екзепляра от марката са притежание на колекционери от целия свят, което прави „Обърнатата конница” изключително атрактивна. Марката „Обърнатата конница” е оценена за 25 хиляди евро, като в България има само 5 екземпляра от нея, а по света са общо 30. Художник на пощенската карта, посветена на прочутия оригинал, е Дея Вълчева, която ще гостува за представянето в местния клон на „Български пощи”. Същата вечер ще бъде открита и нейна самостоятелна изложба в артгалерията.

Дейностите в тазгодишното издание се посвещават на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини