Металурзи дават на съд работодателя си

Над 100 металурзи внесоха днес в Районния съд в Кърджали искови молби срещу собственика на Оловно-цинковия комбинат Валентин Захариев, предаде репортер на БГНЕС.

Те настояват по съдебен път да бъде оказано въздействие върху работодателя им, за да получат дължимите заплати. Захариев ги държи без заплати вече в продължение на 6 месеца, от 1 март хората протестират и започнаха поредица от блокади на пътя за Хасково.

В края на миналата седмица работниците внесоха в счетоводството на комбината заявления с искането да получат извлечения от ведомостите за сумите, които не са им изплащани. Документите са издадени почти на всички под контрола на служители от Инспекцията по труда. Две месечни заплати и два аванса не надвишават 1 000 лева, показа извлечението си металург.

Вече не вярваме, че Захариев ще се разплати доброволно с нас, топката е в ръцете на големите банкери, затова ще го съдим, казаха протестиращи. Те настояват да получат и лихвите върху скандално закъснелите заплати. На 1 145 000 лева възлизат задълженията на собственика на предприятието към работещите.

След депозирането на исковите молби работниците ще чакат 3 дни до произнасянето на съда, а после в 14-дневен срок трябва да бъдат издадени заповедите за изпълнителни листове, с които те ще ангажират съдия-изпълнител. Тогава работодателят ще бъде принуден да се разплати с всеки поотделно, обясниха юристи. За ищците процедурата е безплатна, а КНСБ в Кърджали ангажира адвокат, който е непрекъснато на тяхно разположение.

Утре протестите продължават, насрочена е поредната блокада на пътя край комбината. Тя е предвидена за времето от 9,30-10,30 ч. Вероятно утре ще бъдат издадени и последните счетоводни извлечения, които работниците ще приложат към исковите си молби в съда.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини