Кърджали - в града 43 880: Безработни и необразовани

Много хора в трудоспособна възраст, малко възрастни и обнадеждаващ брой деца. Така накратко може да се опише демографската картина в област Кърджали. Оптимизмът, който поражда благоприятния човешки потенциал на фона на застаряващото население в повечето региони на България, обаче се затъмнява от факта, че едва 57.4% от хората между 15 и 64 години имат работа или активно търсят, а всеки пети е безработен. По този показател област Кърджали е на предпоследно място у нас.

Причина за слабата икономическа активност е ниското образование на местните. Над 5 хил. от възрастните изобщо не са стъпвали в училище. Делът на неграмотните е много по-висок спрямо средното ниво у нас. Близо 60% от живеещите в региона са завършили най-много осми клас. В общини като Черноочене и Кирково по-малко от една трета от хората са стигнали до гимназия, а следвалите в университет се броят на пръсти.

Кърджали е областта, в която живеят най-много хора от турски произход - две трети от всички. В региона има и стотина руснаци. Интересен факт е, че половината от домакинствата имат сателитни антени, но само една трета ползват интернет.

Източник: в. Дневник

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини