„Буреносни облаци над световната икономика“

Изображение 1 от 2

    Под това заглавие Световната банка публикува доклад който прогнозира траен спад в ръста на световната икономика през тази и следващите години. От 3% през 2018 г. средният ръст на икономиката ще спадне съответно на 2.9 и 2.8 %, главно за сметка на новите пазари и развиващите се икономики.

    Икономическият ръст в тях, който основно се дължи на експорта на стоки, съществено ще се забави, като през настоящата година се очаква той евентуално да достигне 4.2%. Причините са вследствие от търговските противоречия между САЩ и Китай, увеличаващият размер на задлъжнялост между развиващите се икономики и нарастващата цена за обслужване на тези дългове.

    Негативните последствия от икономическия спад ще засегнат най-вече болшинството от африканските страни, които са главен доставчик на суровини и полуфабрикати за китайската промишленост, чийто производствени обеми се свиват в резултат на разразилата се търговската война със САЩ.

    Ръстът на американската икономика се очаква да спадне от 2.9% през 2018 г. до 2.5% в края на настоящата година. А този на Китай – респективно от 6.5 на 6.2%. 

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини