Глад за специалисти с познания в електрониката в Кърджали,бизнесът иска грамотни хора

Глад за специалисти с познания в електрониката има на пазара в Кърджали.Още преди година на среща между КРИБ и областният управител  Илия Илиев бе поставен проблемът за липсата на кадри със специфични  умения в електрониката,което поражда невъзможност да функционират цели сектори в икономиката,както и за привличане на високотехнологични производства.Остра нужда от такива специалисти има автомобилният бранш.Сервизите търсят под дърво и камък специалисти по електроника на автомобилния транспорт.Те са необходими за поддръжката на електрониката, както на автобуси и камиони,така и на масовите леки коли.Тази седмица обявените свободни места от Бюрото по труда са 20. Очакванията са специалността да се развие в Професионалната гимназия по електроника и в бъдеще пазара на труда да бъде наситен с такива специалисти.

Търсят се и програмисти за металорежещи машини с цифровопрограмно управление. И за тази специалност се иска висока квалификация. Има обявени три позиции,но подготвени хора,които могат да ги заемат  липсват.

IT специалистите също са кът.Търси се ръководител на компютърен кабинет с висше образование.

Продължава да се чувства недостиг на работници в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.Търсят се рецепционистки,камериерки,бармани,готвачи,сервитьори.

И в строителството се обявяват свободни места с хора с квалификация.Има свободни позиции за кофражисти и арматуристи.

За преподаватели свободните места са само 6.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини