Наш изселник пробвал да му подновят фалшива шофьорска книжка

Нашенец, който живее в Бурса искал да поднови ... фалшивата си шофьорска книжка. Мъжът шофирал от около 35 години, но не се е явявал нито на изпит, нито на курсове.

Мъжът отишъл в областната дирекция на МВР в Кърджали и в сектор „Пътна полиция" и дал за подмяна Свидетелството си за управление на моторно преводно средство (СУМПС) - стар образец, издаден на негово име. Служителката се усъмнила в неговата истинност, защото липсвал релефен печат под снимката на свидетелството.

Тя проверила в информационната система и установила, че Б. Р. не е правоспособен водач и той никога не е имал шофьорска книжка в Република България.

След установяване на горното обстоятелство, на изселника му било съобщено, че не фигурира в системата като правоспособен водач на МПС и няма как да му бъде издадено нова шофьорска книжка.

Магистратите осъдиха с „Лишаване от свобода" за 4 месеца пишман шофьора, като отложиха изпълнението на присъдата с изпитателен срок от 3 години.

Прокуратурата поиска налагането на наказание „Пробация", но защитникът на подсъдимия настоя за друга санкция, защото пробацията била непосилна за подзащитния му, предвид обстоятелството, че същият заедно със семейството си живее в Турция и посещава България единствено по празници.

В съдебно заседание мъжът признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, но не и вината си. В хода на съдебните прения твърди, че към момента на подаване на заявлението за подмяна на шофьорнската си книжка той не знаел, че тя е фалшива, но и призна, че никога не е посещавал шофьорски курсове, нито пък се е явявал на изпит за придобиване на правоспособност за водач на МПС.

Мъжът твърдял пред съда, че има нужда от шофьорска книжка, за да почне работа. Едно от условията на работодателя било притежание на свидетелство за правоуправление.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини