Задържаха акушерка заради побой на новородено в болница

Полицията в София разследва инцидент в частна болница със 7-дневно бебе. Детето е с кръвоизлив и черепно-мозъчна травма. Има задържана акушерка.
Бебето е родено в известната частна болница "София мед", предаде БНР.

Не става въпрос за небрежност, а за насилие, съобщи зам.-здравният министър Камен Пенков. 

Инцидентът е станал през нощта, когато по време на дежурство в Неонатологочното отделение акушерката ударила няколко пъти по главата новороденото.За да не се разбере какво е станало, на сутринта тя не го дала на майката да го накърми, съобщи bTV. 

"Установено е, че са нанесени травми на детето, на сутринта акушерката е прикрила деянието си. Екипът, който е поел работа, вижда за какво става въпрос и моментално уведомява полиция и прокуратурата", каза още Пенков.

В неделя около 20.30 ч. новороденото е прието в болница "Токуда" с черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. От лечебното заведение съобщиха, че бебето вече е със стабилизирани жизнени показатели и няма опасност за живота му. 

Пенков уточни, че то вече е свалено от апаратна вентилация и диша спонтанно. Предстои да му бъден направен магнитно-ядрен резонанс на главата, за да се прецени дали има някакви увреждания, които биха попречили на развитието му.

От столичната полиция обясниха, че по случая се води разследване и не може да бъде давана допълнителна информация.

По информация на националното радио в първата болница, където е родено детето, заради инцидента е уволнена акушерка. В момента тя е задържана в Първо РПУ в София. С нея се работи по изясняване на случая. 

Акушерката е от Самоков, има две деца, през 2001 година е останала вдовица. Всичките ѝ колеги казват, че е много добър професионалист, съобщи Нова телевизия. Тя била на работа в частната болница от около година и половина. Преди това е работила в болницата в Самоков.

Това е непростимо, нечовешко деяние, заявиха от Министерството на здравеопазването и подчертаха, че постъпката на акушерката е криминален акт, за който трябва да се търси отговорност. 

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева коментира, че се чувства потресена и не може да обясни случая. Според нея най-тежкото наказание в този случай е отнемане на правата за упражняване на професията. Етичната комисия се е сезирала и може да вземе такова решение, след като приключат по-обстойните проучвания по инцидента. 
 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини