Кметът Хасан Азис готов да оглави протести на жителите на Сипей и Енчец за държавна помощ

В поразения от свлачище Сипей

Кметът на Кърджали Хасан Азис е готов еда оглави протести на жълтите павета в столицата на жителите на селата Сипей и Енчец, община Кърджали , които пострадаха най-тежко от свлачища и с нетърпение очакват помощ от държавата. В Сипей тече подписка,като от 600 жители са я подкрепили 450. Подписи ще се събират в цялата община и областта. Апелира се към държавните институции спешно да отпуснат средства за спиране на свлачищните процеси.В момента нужните средства само за Сипей са 9 млн.лева.Процесите се развиват толкова бързо,че ако не се реагира те могат да набъбнат до 15 млн.лва. Спешно е нужно да се направяте дренажи, защото подпочвените води поставят под заплаха половината село. 6 къщи вече са разрушени,необитаема е и джамията. 20 къщи от общо 107 са със сериозни поражения. Десет семейства по предписание на геолог са изведени и настанени в общински жилища или при роднини.

Хафизе Али е на 64 години. Категорична е , че ще излязат да протестират, ако държавата не ги подпомогне.Тя и съселяните й са готови да демонстрират пред Министерски съвет или да блокират пътя за Хасково. Или да ни изселят или да ни обезщетят, категорична е Хафизе. Тя вини за случилото се „В и К“,които дълго време подценявали течове в мрежата си в селото.

Ако не вземат спешни мерки селото отива. Ще трябва да излезем на палатки,споделя кметът на Сипей Сейхан Апти. Той негодува ,че проблемът е от 4 месеца и държавните власти непрекъснато отлагат неговото решаване. Всеки ден се разширява обсега на свлачището. Хората от селото са имали събрание. Смятат, че защото принадлежат на малцинство,държавата не ги подкрепя.

В Невестино свлачище заплашва 3 къщи. Разломът е в непосредствено до нов дом. Само благодарение на това, че е върху здрава основа не е рухнал. Хората в него обаче живеят в непрекъснат страх.

Разлом с дърлжина 2 км пресича село Енчец, до което е зоната за отдих на Кърджали. Кметът Юксел Бекир споделя, че 4 къщи вече не са годни за обитаване.Застрашени са още 14.

Кметът на община Кърджали Хасан Азис заяви пред журналисти ,че ще представи техни снимки в Народното събрание. Той и кметовете на населени места представят драмата на хората от засегнатите Сипей ,Енчец и Невестино пред депутатите. В началото на следващата седмица кметът се надява на среща с премиера Бойко Борисов.Той ще сезира президента Росен Плевнелиев и председателката на парламента Цецка Цачева. Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане имаше извънредно заседание, но не отпусна средства зя тези свлачища. Единствено бяха дадени 440 000 лева за пропадането при блокове 15 и 16 в Кърджали,подчерта градоначалника.Кметът ще бъде в челото на протестите,ако държавата не обърне внимание на бедстващите. Той подема и кампания на солидарност със Сипей,Невестино и Енчец. Ще бъде организирана благотворителна изложба на фотоси, показващи разрухата.Тя ще се представи в побратимените общини на Кърджали в чужбина. Художниците в Кърджали също ще представят с благотворителна цел свои творби.Готви се и голям благотворителен концерт на самодейни състави. Събраните средства ще бъдат представени на най-пострадалите.

Кметът каза също че идва екип от Минно-геоложкия университет, който ще каже изселване или укрепване е алтернативата за пострадалите от трите села.

Георги Кулов

Сипей
Сипей
Джамията на Сипей
И стълбовете поддадоха
Пътят за Сипей е непроходим
Разлом в Сипей
Разломът в Невестино
Застрашен от разрушаване дом в Невестино
Дом пропада в Енчец
Пукнатини в Енчец
Свлачище нагъна асфалта до Гребната база
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини