Първата си англоезична песен Pussy Riot посветиха на Украйна и Ерик Гарднър (видео)

Руската пънк-група Pussy Riot пусна в мрежата първата си англоезична песен, записана в Ню Йорк миналия декември. I Can`t Breathe ("Не мога да дишам") е "индъстриъл балада", посветена на задушеният по време на арест невъоражен младеж Ерик Гарнър и е посветена на "всички онези по света, които страдат от репресиите на властта - убити, удушени, загинали заради войни и спонсорирано от държавите насилие", пишат Надежда Толоконникова и Мария Альохина. Заглавието си песента взима от станалите печално известни последни думи на Ерик Гарднър, повторени 7 пъти преди смъртта му.

Бавната и мрачна I Can`t Breathe е далеч от обичайния стил на групата. Ритъмът е метафора за ударите на сърцето точно преди да спре, а липсата на агресивните ни пънк вокали е нашата реакция на тази трагедия, разказват двете пред "Гардиън".

Видеоклипът интерпретира темата по свой зловещ начин, препращайки към наречената "Руската пролет" - "галената" фраза, с която руските власти наричат действията си в Украйна от миналата година. Заснет в един кадър обратно в родната им Русия, той показва Надежда и Мария легнали в гроб, облечени в униформите на руската жандармерия, която охранява протестите. 

В началото на видеото в кадър влиза и кутия от действителните цигари "Руска пролет". Към края двете са заровени живи - препратка към свидетелствата за анонимните гробове на "зелените човечета", изчезналите руски войници, които според Кремъл не се бият в Украйна, пише "Гардиън". Монологът на Ерик Гарднър към полицията също е част от текста, прочетен от Ричард Хел. Няколко американски музиканти участват в записа, който има и всички качества да бъде музикален успех.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини