Московски съд обяви за международно издирване Люси Щейн от “Pussy Riot”

Московски съд обяви за международно издирване Люси Щейн от руската пънк група "Пуси Райът" (Pussy Riot), която избяга в чужбина, за разпространяване на съзнателно "фалшива" информация за руските въоръжени сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на ТАСС. Защитата на Щейн е обжалвала решението на съда, който е постановил задочна мярка за неотклонение "задържане под стража".

След като през февруари 2022 г. президентът Владимир Путин нареди на войските да нахлуят в Украйна, Русия прие редица закони, които налагат строги наказания на всеки, за когото се смята, че е дискредитирал въоръжените сили или е разпространявал фалшиви новини за тях.

ТАСС цитира източник от московския районен съд "Басманни", който казва, че Щейн ще бъде арестувана веднага щом влезе в Русия. Не се посочва обаче в разпространението на каква конкретна информация за въоръжените сили е била обвинена.

Феминистката опозиционна група "Пуси Райът" стана известна, след като през февруари 2012 г. нахлу със цветни маски в московския катедрален храм "Христос Спасител", където изпя песен срещу Путин.

Въпреки че бе възхвалявана от някои хора на Запад за това, че оспорва схващанията на управлението на Путин, руските власти сметнаха, че групата умишлено се е опитвала да прояви неуважение към руската култура, морал и православие, напомня БТА.

27-годишната Люси Щейн, която преди това е била общински съветник в един от московските райони, избяга от Русия, докато беше под домашен арест. По-късно тя заяви, че е успяла да се спаси в униформа на разносвач на храна.

По време на престоя си в Русия Щейн многократно е задържана от полицията заради участието си в протестни митинги. По време на един от арестите през декември 2021 г. Щейн, заедно с друг член на "Пуси Райът" Мария Альохина, обявиха гладна стачка, припомня Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини