Кръгла маса на тема „Пожарната в Кърджали в миналото и сега” се проведе в Държавен архив - Кърджали

     На11.09.2014 г. в заседателната зала на Държавния архив в Кърджали се проведе кръгла маса на тема „Пожарната в Кърджали в миналото и сега”. Проявата беше организирана от ръководствата на Областната и Районна служби „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР и Държавния архив в  града в рамките на приетата Програма за тържествено честване на 100 – годишнината на пожарната служба в гр. Кърджали / 08 - 12.09.2014 г./. Участници в станалите обсъждания, разисквания и изнесени информации за най – старата и нова история на пожарната служба в Кърджали бяха бивши и настоящи нейни ръководители и служители,  архивни специалисти и експерти, представители на лицензирани фирми, обслужващи дейностите по осигуряване на пожарната безопасност на обекти от Източните Родопи, граждани.

     Основен преглед на историята на пожарната команда в Кърджали и подробна историческа справка за нейната дейност в миналото и сега направиха гл. комисар Христо Тодоров – директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали и инж. Иван Стефатов – Началник на местната Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. В изложенията си те изнесоха подробна информация за първите служители на пожарната команда в Кърджали и  нейния първи командир от 1914 г. Петър Добрев, за трудностите, съпътствали пожарната команда в първите години от създаването й, за първите успехи в дейността й по изграждане на материално –техническата база и сдобиването й със собствена сграда на ул. „Айваз баба”  в района на Пазара в Кърджали през 1934 г., за доставката на първата противопожарна кола „Форд Магирус” и първите Правила за използване на автамобилната пожарна помпа – поливачка от 1935 г. и др. Подробна и изчерпателна беше информацията, която те предоставиха на присъствуващите и за настъпилите промени и преустройство в дейностите, свързани с развитието на пожарното дело и пожарната служба след 1946 г., когато те минават на подчинение на МВР .

     Представяне и извороведски анализ на съхраняваните в Държавен архив – Кърджали архивни документи и снимки, свързани с най – старата история на пожарната в Кърджали направи Вълчо Златилов – Началник на ДА – Кърджали. Той посочи, че големи заслуги за изграждането и развитието на пожарното дело в Кърджали имат кметовете Никола Белев / 1912 – 1913 г./, Сава Недялков / 1913 – 1914 г./, Янко Ламбрев / 1929 г./ и Найден Дринов / 1934 – 1937 г./, по време на които се полагат основите на пожарната команда и пожарната служба в града и се преодоляват трудностите, свързани с изграждане на тяхната материално - техническа база и попълването им с необходимия кадрови състав. Вследствие на проучвателската работа на архивните специалисти са установени имената и на  други четирима пожарни командири след пожарния командир Петър Добрев от 1914 г., а именно: Димитър Канатев от Хасково, Сивко Белинов от Кърджали, Иван Тодоров от Кърджали и Вълко Танчев от Пловдив. Копия на новоразкритите архивни документи от фондовете на местния Държавен архив, придружени от анотиран списък на тяхното съдържание и поздравителен адрес от името на колектива на ДА – Кърджали до колектива на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кърджали, във връзка със 100 годишния юбилей на огнеборците от Кърджали Вълчо Златилов предаде на гл. комисар Христо Тодоров,  ръководител на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кърджали.

     Изключително интересни и емоционално поднесени спомени за развитието на пожарното дело в Кърджали през 50 – те, 60 – те и 70 –те години на миналото столетие разказа на присъстващите полк. Иван Чавдаров, бивш ръководител на окръжната структура на пожарната команда в Кърджалийски окръг. Отбелязвайки заслугите за развитието на пожарното дело в Източните Родопи на Пеню Докузов – пръв Председател на Окръжен народен съвет – Кърджали от 1960 г. и кмета на Кърджали от 60 – те години Петко Калчев, той сподели редица малко известни факти за тяхната помощ за изграждането на модерната материално – техническа база на пожарната команда в Кърджали и региона през 60 – те и 70 – те години на миналия век, за полагането на основите на пожарното дело в Ивайловград, Ардино, Момчилград, Крумовград, Джебел и Черноочене, за обявяването на кърджалийските огнеборци за национални първенци през 1971 и 1972 г. , за участието им в гасенето на големия пожар в нефтеното находище в Чирен през 1973 г. и др.

      Кръглата маса приключи с взаимно  полезна дискусия между представителите на лицензираните фирми, обслужващи дейностите по осигуряване на пожарната безопасност на обектите от Източните Родопи и ръководния състав на Областната и Районна служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали по актуални проблеми, свързани с прилагането на  европейските политики и стандарти в областта на пожарното дело.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини