Румънците „затапиха“ Маказа, очаква се увеличение на трафика с още 30 на сто

Капацитетът на граничният контролно пропускателен пункт „Маказа-Нимфея“ се оказа малък само шест месеца след отварянето му. Още в началото на летния сезон километрични опашки блокираха преминаването през пункта. За три дни от 21 до 23 юни освен хилядите българи преминаха десетки хиляди румънци.На 21 юни границата са прекосили в двете посоки 68 000 души.А в неделя-48 000. Само в събота през Маказа са се предвижили над 13 000 автомобила от които 80 на сто с румънска регистрация. БНР съобщи,че в този ден в България от северната ни съседка са влезли 6000 коли. На Граничния контролно- пропускателен пункт са засечени и руски и молдовски автомобили.

Прогнозите са,че голямото „затапване“ тепърва предстои.Очаква се трафикът да се увеличи с една трета.

В съботния ден се чакаше близо час и половина за да се премине през пункта. В понеделник,когато северните съседи се пребираха обратно чакането бе сведено до 15-20 минути.

Румънските туристи избират да пътуват през прохода Маказа, защото той е най-прекият им път към плажовете на Бяло море и гръцките острови.

Всички български туристи, които предпочетоха пътуването през новия ГКПП бяха категорични, че ситуацията е отчайваща. През Маказа преминават почти всички любители на морето от централната част на страната, които търсят чистите плажове на Бяло море.

Недоволни са и гърците.Само в събота от тяхна на наша територия са преминали 6 500 МПС-та.

Натоварено беше и в петък, и в събота. Румънските медии от три дни анонсират, че най-удобният път за румънските граждани, които ще почиват в Гърция, е през Маказа. Рекламират, че пътят е удобен, хубав, нов, широк. От 7 до 19 часа дежурните служители на пункта не сложиха залък в устата си. Ще пиша докладна до правителството за разширяване на пункта", каза областният управител Бисер Николов, който беше на граничния пункт в събота.

Паника се създаде и на гръцка територия, където пък журналистите обявиха, че пунктът е затворен заради срив в системата за паспортна проверка на преминаващите.

За Кърджали бг вести областният управител сподели днес,че положението става все по тревожно.Очаква се трафикът през юли и август,когато е сезонът на отпуските да се увеличи с една трета. Опашки ще има и през почивните дни. Тогава те ще бъдат много по- дълги от тези през делничните отпускарски дни, прогнозира Бисер Николов.Областният управител посочи,че резервациите в хотелите по Беломорието разко са се увеличили,като само за румънци ръстът е с 30%. Той настоява за проектиране на две допълнителни ленти за тирове. Според областният управител от гръцка страна трябва да се назначи още един екип проверяващи за да се облекчи трафикът.

Експерти твърдят,че когато гърците бъдат готови с пътен възел от тяхна страна и шосето през Маказа се свърже с Виа Игнатия,тапата ще бъда тотална.Тогава тировете,които ще започнат да преминават, просто ще блокират пътя.

Те припомнят,че България още през деветдесетте години настояваше пред гръцките власти за изграждане на транспортен коридор № 9, който включваше четерилентов път.Гърците обаче искаха локален пункт и двулентов път.

Доволно потриват ръце златоградчани. Отварянето на Маказа отклони потока туристи от техния град. Сега обаче мнозина предпочитат да минат с колите си оттам вместо да чакат под жаркото слънце на Маказа.
Ще стане още по- добре когато пуснат тировете. Тогава потокът от туристи ще се върне в Златоград, твърдят местните.

Румънците създадоха напрежение и в самия град Кърджали. Трафикът по основния булевард „Беломорски“ рязко се увеличи. Пешеходците не можеха да пресекат улицата , ако не бе съдействието на служители на „Пътна полиция.

"Румънците се движат се в колони по 5-6 коли, като кюрдите, които лятно време пътуват от Германия за Турция. Задръстиха бензиностанциите. Спират където им падне. Някои се бяха заблудили и не минаха по главния път Хасково - Кърджали, а през Мост", поясниха служители на една от бензиностанциите в Кърджали. Румънците зареждат основно на OMV,катобуквално озориха персонала.

От румънското нашествие са доволни единствено търговците в Кърджали.Много отчитат трикратно увеличаване на клиентите и покупките в сравнение с оборота им за месец.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини