Татяна Лолова на кърджалийска сцена с моноспектакъла „Дуенде”

С моноспектакъла на Татяна Лолова "Дуенде" в Кърджали бе даде­но вчера началото на 14-я международен фестивал "Перперикон". Препълнената за­ла аплодира актриса­та, която излезе на сцената усмихната и лъчезарна и остана такава до края. Зад спомените, разказвани от оперната примадона, надничаше болезне­ният въпрос за цена­та, която плаща тво­рецът, за да постигне мигът съвършенство, определен от Лорка като дуенде.

Преди спектакъла с едноминутно мълчание зрителите почетоха паметта на жертви­те от наводненията. След това бе дадена думата на организа­торите на фестивала. фестивалът се про­вежда за 14-ти поре­ден път. Отново се събираме заедно, за да се насладим на високия професионализъм и та­лант на нашите учас­тници, каза директо­рът на фестивала Пе­тър Савчов, съпредседател на Сдружение "Перперикон Мелпомена".

Проф. Николай Овча­ров подчерта, че за тези 14 години, откак­то съществува фести­валът, са се променили изцяло не само Перперикон, но и Кърджали и Източните Родопи.

Зам.-кметът на об­щина Кърджали Елиса­вета Кехайова бе ка­тегорична, че фести­валът "Перперикон" се е превърнал в едно от основните културни събития в националния календар.

В рамките на фести­вала "Перперикон" във фоайето на театъра е подредена изложбата "Духът на буквите" на фонд "13 века Бълга­рия". 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини