Кметът на Кърджали, енорийският свещеник и районният мюфтия пиха заедно сладко кафе на 3 март

За пореден път кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, енорийският свещеник Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед отбелязаха по нетрадиционен начин 3-ти март. След тържествения ритуал пред Паметника на освободителите тримата седнаха в близкото бистро на чаша сладко кафе. Обичаят да се пие кафе на приятелството и толерантността датира вече десет години. Според кмета по този начин те показват колко е важно разбирателството и добруването на жителите на града, независимо от тяхната етническа принадлежност. Сядайки на масата и тримата си размениха в знак на приятелство огромни мартеници.
„Бях малко разколебан дали този път на празника да почерпя мюфтията по едно кафе след случилите се събития”, коментира отец Петър и визира казуса с връщане на сградата на музея в Кърджали на мюфтийството. „Срещам неразбиране от различни страни, но според мен да бъдем заедно, това е човешкият и етнически модел, който е завещан на кърджалийци преди нас.Затова няма да позволим да се набие клин между нас. Няма да допуснем да се погроми нашия град и не бих желал друг да пази етническия мир. Искам да не ме е страх , че някой ще ме наругае, защото съм българин или турчин”, сподели отец Петър Гарена. „Като духовни лица се молим за успеха и развитието на Кърджали и да има разбирателство. Когато сядаме на чаша кафе, искаме да има разбирателство и щастие за всички хора” , каза районният мюфтия Бейхан Мехмед
„Моето убеждение и верую е, че няма причина, заради която да не можем да седнем на по едно кафе заедно с отеца и мюфтията. Кърджали е нашият общ дом, ако някой не харесва нашата къща, това е негов проблем. Националният празник е празник, тогава когато сме заедно. Последните години ние се опитваме да дадем знак на всички в страната, че когато сме заедно, почитаме и уважаваме националните си ценности и интереси. 3-ти март е времето, когато освен задължението на протокола, сме заедно и след това”, заяви кметът Хасан Азис. „Нашето кафе разваля явно много политически стратегии и схеми, но нито една не е по –голяма и по - важна от това заедно да пием кафе и докато съм кмет това ще продължи да се случва”, коментира кметът на Кърджали инж. Хасан Азис .

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини