31 °C

Джипита си крадат пациенти

Лични лекари си крадат пациентите. За това съобщиха от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Експертите правят проверки по две жалби от граждани, които са се оплакали, че някой им е сменил джипито, съобщи председателят на КЗЛД Венета Шопова, пише в. Монитор. Случаите са в провинцията. Ако се докаже, че джипитата са си присвоили пациенти, санкциите ще бъдат сурови допълни тя. Вчера Комисията обучи представители на 15 институции и браншови организации в здравеопазването, сред които МЗ, НЗОК, БЛС, Български фармацевтичен съюз, центровете по наркомании и асистирана репродукция. „Най-много обаче са оплакванията от близки на починали, на които болници са отказали да предоставят пълна информация за лечението. Те нямат право да им отказват”, разказа Шопова. С удостоверение за наследници роднините могат да получат заверени копия от цялата медицинска документация за техния близък или на място да се запознаят с нея. „Имаме доста жалби от родители на починали деца, на които е отказана информация. Ние издаваме задължителни предписания към болниците незабавно да се предостави. След обжалване от здравните заведения и на двете съдебни инстанции бяха потвърдени нашите становища”, допълни Шопова. Два големи медицински центъра в Бургас пък работят, без да са администратори на лични данни. Издадени са наказателни постановления и са наложени солидни глоби. Държавна болница пък искала от Комисията да й разреши да бъдат интервюирани нейни бивши пациенти. „Искаха да се обаждат по телефоните на хора на 60-годишна възраст със специфично заболяване, за да им предложат да участват в нов метод на лечение. Категорично забранихме, защото болните са дали личните си данни за лечението в болницата”, обясни още Шопова. Тя разказа и случай, в който жена получила призовка за дело срещу нея за обезщетение и когато проверила в съда за какво става дума, към исковата жалба била прикачена нейна епикриза от психиатрично заведение. Проверката на Комисията по жалба от дамата установила, че мъжът, който я съди за обида, е шофьор на линейка в психиатрията и старшата сестра там му дала епикризата. Болницата е наказала своите служители, а Комисията е глобила лечебницата с 15 000 лв.


Източник: http://www.novini.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини