Драстично не достигат личните лекари в област Кърджали

Има сериозен недостиг на общопроктикуващи лекари у нас. Това заяви за Clinica.bg д-р Галинка Павлова. По думите й системата се нуждае от още 480 джипита. Кризата, обаче се задълбочава защото сред новозавършилите лекари няма интерес да специализира обща медицина.

5 300 са били семейните лекари в началото на реформата, показва справката на д-р Павлова. По думите й за 18 години броят на джипитата е намалял с около 20 сто. Днес броят има наброява 4 200 медици. За нуждите на населението, обаче има нужда от още близо 480 семейни лекари.

По данни на НСИ от 2018г, обезпокоителна е осигуреността с ОПЛ за населени места в областите Разград 4.4, Търговище 4.3, Кърджали 3.9, на 10 000 души. Според Евростат България е сред страните с най-нисък дял ОПЛ- 64 на 100 000 жители и след нас е само Гърция. Според прогнози на Националното сдружение на общопрактуващите лекари в България през 2025година 98% от джипитата ще са на възраст над 50 години. Доктор Павлова алармира и за други нерешени проблеми в системата на извънболничната помощ.

Когато ОПЛ прекрати практиката си по някаква причина, пациентите не разбират за това. Научават обикновено, когато имат нужда от талон за консултация със специалист. Освен това не е решен проблема и с документацията на тези пациенти. Често пъти ОПЛ работят сами без медицинска сестра и няма кой да поеме отговорността за документите на пациентите. „Съвсем скоро ме потърси дъщерята на починала колежка с практика на акушер-гинеколог, която се луташе и не знаеше на кого да предаде досиетата на пациенти от водената женска консултация. Тя си заминаваше след няколко дни в чужбина и документацията остава в нищото", каза д-р Павлова и добави, че никъде не е разписано как се процедира в тези случаи. И кой, къде и как съхранява документацията до избора на нов ОПЛ.

https://clinica.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини