Личните лекари объркани от разпоредбите до тях на здравния министър

Личните лекари са объркани от разпоредбите до тях на здравния министър. Те сами са си осигурили лични предпазни средства, те обаче не са достатъчни, за да могат да контактуват пряко със заразени пациенти. Това стана ясно от коментара пред БНТ на Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

По отношение на писмата, които личните лекари и министърът си размениха, Брънзалов смята, че Кирил Ананиев е бил подведен. Негово писмо до НЗОК и БЛС обвинява джипитата в бездействие и ги съветва активно да проследяват болни и контактни лица от пациентските си листи.

Седем въпроса имат личните лекари към здравното министерство и очакват отговор. Личните лекари искат министърът да изясни разпоредбите, които е изпратил до тях, тъй като си противоречат и объркват работата им. Не е време нито за конфронтации, нито за оставки, отчете Брънзалов.

Брънзалов иска лекарите сами да менажират процеса на ваксинации. Те искат по-плаващ график на този процес.

Според Брънзалов личните лекари също могат да се включат в борбата с пандемията, но при определени условия и нормативна база, защото, за да се включи личният лекар в битката в болница, трябва да остави практиката си.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров посочи в интервю за Нова телевизия, че според тях писмото, с което МЗ изисква от тях да участват в пробонабиране и проследяване на пациенти с коронавирус, не е написано от самото МЗ. Това те установяват дори и по стила, затова и смятат, че министър Ананиев е бил подведен и на практика не е знаел какво е подписал. Според личните лекари целта на писмото е да се провокира конфликт и напрежение между личните лекари и здравния министър и министерство.

Любомир Киров припомни изричната заповед на МЗ от началото на кризата, с което е забранено на личните лекари да взимат проби и да контактуват на живо с пациенти с коронавирус. Това е част от мерките за ограничаване на инфекцията и тя е разумна.

Киров заяви, че от сдружението нямат пряка връзка с Националния оперативен щаб, но помоли да брифинг да се обясни ясно защо личните лекари не са "първа линия". "Не желаем да създаваме напрежение и не искаме оставката на здравния министър. Всеки понася несгоди в тази ситуация, ние също", посочи Киров.

Писмото на НСОЛБ - ТУК.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини