Турската лира се срива спрямо долара

И през тази седмица продължи тенденцията към силен спад на курса на турската лира към долара и еврото, съобщават медиите в Анадола. В резултат на неефективните стъпки на Централната банка е регистрирано ново рекордно ниско разменно равнище от 1$ за 2,35 турски лири.

За 6 дни курсът на лирата спрямо лева се промени от 1,54 лири за лев до 1,64 лири. Икономистите нарекоха обезценката „нов исторически рекорд спрямо долара”. Припомняме, че курсът на лирата се формира на база на валутна кошница, в която с равно тегло участват долара и еврото.

От 23 януари Централната банка се намесва директно на валутните пазари. Интервенцията е класическа – тя налива на пазара долари, с цел да намали търсенето им.

Припомняме, че още в началото на 90-те години в Западна Европа стана ясно, че подобни акции са неефективни и често не водят до нищо. При опита да се спаси британския паунд през 1991 година само за ден на пазара бяха интервенирани 50 милиарда долара и това не помогна. Причината е глобалният капиталов и финансов пазар.

Банкери предполагат, че банката е продала над 3 милиарда долара, но в крайна сметка не е успяла да овладее ситуацията. За утре е свикано извънредно заседание на Съвета за парична политика.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини