ФАЦ: "България може отново да отложи еврото"

"България може отново да отложи влизането в еврозоната", пише в заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). По повод политическите сътресения в София и неяснотата дали ще има правителство агенция Франс прес поставя същия акцент: "Анализаторите предупредиха, че новата криза вероятно (…) ще застраши намерението на балканската страна да въведе еврото". В същото време испанската агенция ЕФЕ цитира оптимизма на Мария Габриел, която казва, че въвеждането на еврото ще бъде кулминацията на европейската интеграция на България.

"Положително въздействие"

Андреас Мим, авторът на статията във ФАЦ, припомня, че България искаше да влезе в еврозоната още на 1 януари 2024, но това присъединяване се натъква на сериозна вътрешна съпротива поради опасенията от поскъпване. Авторът отбелязва, че не всички хора в страната одобряват политиката на тясно сближаване със Запада, практикувана от сегашното правителство, което демонстрира подкрепата си за Украйна и се дистанцира от Русия, отбелязва германският вестник.

В същото време международните финансови институции очакват въвеждането на еврото да окаже положително въздействие върху българската икономика. Европейската банка за възстановяване и развитие настоява до средата на тази година да са задействани необходимите реформи и да се отговори на юридическите изисквания, а Международният валутен фонд (МВФ), който също очаква реформи, предупреждава еврото да не се отлага повече, защото това може да се отрази зле на икономиката и на инвестициите. Германският вестник цитира не особено ласкавата оценка на МВФ, че в България бедността и неравенството са значителни, че страната изостава в опитите си да догони средния доход в ЕС, че инвестициите и производителността на труда са ниски, а населението се топи.

Независимо от всичко това председателят на Еврогрупата Паскал Донахю заяви, че се радва догодина да посрещне България в еврозоната. Жан-Франсоа Дофен от МВФ също смята това за реалистично, пише германският вестник и продължава:

"Проектът за евромонетите вече е приет. Но Донахю не забрави да напомни за критериите за присъединяване. Все пак банковите анализатори са уверени, че по отношение на инфлацията до средата на годината страната ще изглежда достатъчно добре, за да може да получи от Европейския съвет зелена светлина."

"Най-сериозната пречка"

В действителност обаче именно инфлацията се явява най-сериозната пречка, пише ФАЦ. Последната измерена от Евростат стойност възлиза на 3,5%, а това сериозно надхвърля поставената цел, според която инфлацията в страните, кандидатстващи за еврото, не бива да е с повече от 1,5% над нивото в трите държави от ЕС с най-стабилни цени, обяснява ФАЦ и допълва, че за сметка на това засега няма проблеми с изпълнението на останалите критерии като задлъжнялост и валутна стабилност.

По-нататък вестникът пише за "политическата бъркотия" в България, която може да попречи на плановете за еврото, описва накратко ситуацията в момента и отбелязва, че на 9 юни може да се проведат поредните нови избори. "Трудно можем да си представим как една държава в такова състояние ще успее да управлява процеса по присъединяване към еврото", коментира авторът на статията Андреас Мим.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини