Правителството цака общината,тя затъва с 12,5 млн.лева

Съветникът Огнян Иванов вини кмета в далавери

Кметът на община Кърджали Хасан Азис е отклонявал незаконно пари от приходите от такса “смет”. В началото на 2012 г. задълженията към сметосъбиращата фирма “Титан-Клинър” са били 2 млн. Лева, а в края на годината стават 4 млн.лева, въпреки увеличението на таксата с 36 %. Това заяви на сесията на местния парламент съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов по време на дибата за отчета на Бюджет 2012 г.. Той попита кметът, къде са отишли два милиона от таксата. Народният избраник пресметна, че дълговете на общината през тази година възлизат на 12,5 млн.лева.

Чупим всякакви рекорди , съотнесено към други общини в страната. На дъното сме по борчове, по чиновници на глава от населението, за разходи за администрацията, посочи Огнян Иванов.Той попита кмета къде е обещаната детска градина във Възрложденци . Загрижени сме и за спортните съоръжения. Стадион Дружба по разруха гони Колизеума в Рим,каза още съветникът от ГЕРБ

Лидерът на герберите в местния парламент Илия Илиев видя далавера в искането на общината да се отпуснат 3500 000 лева от държавата за да се реши проблемът с наводняващите се мазета на Балатоните. Според него В и К свършили работата за 5 бона.

Съветничката от ДПС Елван Гюркаш нарече изказването на своите колеги проява на логорея. Тя даде примери за това как ГЕРБ налива пари в общини, където управлява като София ,Пловдив, Смолян. Нито лев не е даден за мандата на кмета Хасан Азис от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, посочи още Елван Гюркаш. Подкрепи я съветникът от БСП Милан Мирланов, според който в Кърджали са направени и добри неща и товатрябва да се признае .Те са се случили при тройната коалиция. Тогава се е лобирало за Кърджали, но с мяра.

Кърджали е нарочен за политическа жертва на ГЕРБ. Днес хората са на улицата. Но и много кметове имат основание да протестират с тях., каза Хасан Азис. Той препоръча на герберите да се огледат във Водното огледало , да се срещнат с хора на Пазара,да се поразходят из парк Арпезос Север. Който копае гроб другиму сам пада в него. Така ще се случи и с ГЕРБ каза градоначалникът. Той поясни ,че състоянието на финансите на общинтата е отражение на политиката на ГЕРБ в държавата. Припомни, че вдигането на такса битови отпадъци е продукт на решение на парламента заради незавършени нови сметища. Не сме увеличили и с един промил таксата,каза кметът. Що се отнася до Балатоните,въпросът не е решен. Просто В и К източи еднократно водата,отбеляза той.

Справяме се въпреки държавата, каза градоначалникът.Той посочи че общината дофинансира с 890 000 лева годишно дейности,които нтрябва да се плащат от държавата. Затова дългът на общината нараства. Когато ГЕРБ дойде на власт той бе 7 млн.лева, посочи Хасан Азис.Той оповести, че план-сметката за миналата година е възлязла на 39 360 000 лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини