Шахматна торта с кокос

Шахматна торта с кокос

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Половината от яйцата се разбиват с половината пудра захар на гъста пяна с миксер. Добавя се половината масло, предварително разтопено. Добавят се 150 г брашно. Пече се на умерена фурна до златисто в тава, постлана с хартия за печене, или намазана с мазнина и поръсена с брашно. Прави се още един блат от останалите продукти, но се добавя и какаото и се изпича до готовност.

Сварява се сироп от водата и захарта, като се сваля от котлона три минути след като кипне. Като изстине, се добавя ромът.
Кремът се приготвя, като се разбиват яйцата, добавя се брашното и малко от студеното мляко, докато стане гладка каша. Останалото мляко се кипва със захарта и какаото, а по желание може да приготвите светъл крем без какао, като увеличите малко количеството брашно. Като кипне, се сваля от котлона и се прибавя в кашата на тънка струйка, като се бърка непрекъснато. Връща се на котлона и се вари до сгъстяване.

След като кремът изстине, маслото се разбива на пяна и се добавя в крема лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Двата блата се режат на две концентрични окръжности, така че да се получи един вътрешен кръг и два пръстена. Може да се използват различни по големина чинии за шаблони. Окръжностите се отделят и се разменят, така че да се получат кафяви и жълти, които се редуват.

Намазва се с крем, а отгоре окръжностите се редят в обратен ред на долните. Отгоре се залива със сироп, намазва се с крем и се поръсва обилно с кокосови стърготини.

Източник: gotvach.bg

Последни новини