Чобаните пак подпалиха областта

Заради тази практика, биват опустошавани големи площи

Сухите треви в областта пламнаха от Димитровград до свиленградско. Общо 8 противопожарни екипа се разпъваха из трудно достъпни места за да ограничават разпространението на пожарите. Още два автомобила Бяха разкарани напразно заради слух за върлуващ огън. Най сериозен е бил пожарът в гробищата на Тополовград възникнал в късния следобед вчера. Два автомобила успяха да го локализират и угасят след час. Тополовградско и свиленградско горяха най-много вчера, по три пожара върлуваха около селата в общините.

По правило, всяка пролет със затоплянето пламват сухите треви по пасищата. Това е стандартна практика на овчарите за разчистване от стари бурени и освобождаване място за паша с нова трева. Законът предвижда санкция за такова деяние, глоба до 2000 лв, но извършителите твърде рядко биват залавяни. Още повече че деянието е трудно доказуемо и много от вече наложените глоби паднаха в съда.

Единствената щета от пожар през вчерашният ден бе изгарянето на паянтова постройка и навес в село Стамболово. На вятъра отишли и 5 кубика дърва за огрев. Причината е била неправилно боравене с открит огън от страна на собственикът Ю.М.Р. Пристигналата пожарна поне успяла да спаси къщата на Ю.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини