Общината пожела 100 млн за ВиК проекти

Налян Гюджен/вдясно/ и замкмет Нели Станева изразиха оптимизъм за успеха на кандидатстването

Община Хасково е кандидатствала за отпускането на близо 100 млн лева по европейски програми за изграждане на водопроводи и канализация в 4 хасковски квартала. Става въпрос за периферните Кенана, Каменец, Орфей и Изгрев. Проектната документация е била изпратена в министерството на околната среда и водите на 20-ти февруари. Парите ще се търсят от Оперативна програма Околна среда, процедура 16. Тя регламентира отпускане на средства за населени места с над 10 хиляди жители. По тази програма кандидатства и община Свиленград.

Първият квартал, който трябва да бъде водоснабден и канализиран при одобрение на проекта, е Кенана. За него ще са необходими 39 млн лева, като на 27 млн е оценено полагането на водопроводни и канализационни тръби за 3 700 жители. Още 12 млн ще струва изграждането на резервоар, помпена станция и водопровод, който да закара водата до Кенана. Ако бъде спечелен, проектът трябва да бъде финализиран до края на 2014-та година. Изисква се съфинансиране от общината до 5 %. После ще се търси финансиране и за вилните зони на Орфей и Изгрев в размер на 17 млн лева, както и за Каменец, който е най скъп-42 млн лева.

Изборът на Кенана като пръв квартал е защото районът е на 80 % застроен каза на пресконференция днес главният инжинер на общината Налян Гюджен. Населението на Кенана наистина значително отстъпва на това в Каменец-3 700 прогнозни жители срещу 7 800, но Каменец е застроен само на 1/3 и кварталът тепърва ще се развива.

Кандидатстването е станало възможно след завършването на Европейски проект за пред инвестиционни проучвания на нуждите на тези квартали. Именно финализирането на този проект бе поводът за срещата с журналисти. Той бе изпълнен за няколко месеца от софийската фирма ВАК и бе на стойност около 1 млн лева.

Другото необходимо условие за кандидатстване бе създаването на водна асоциация което пък стана факт на 31-ви януари. На 5-ти април, проектните предложения на Хасково и Свиленград ще бъдат обсъдени на заседание на Асоциацията в областна администрация. Преди това проектите ще минат за обсъждане през общинските съвети. „Не мисля че някой ще има нещо против нашия проект, затова съм оптимист че ще стане“ изрази надежда замкмет Нели Станева пред намека, че съдбата на проекта ще бъде решена по политически причини.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини