Школата с такса смет колкото предприятията

Директорът на гимназията по дървообработване и строителство Александър Батимов

Професионалната гимназия по дървообработване и строителство в Хасково бе зарадвана с честитка от общината за огромна сума за такса смет в навечерието на патронния си празник. Училището трябва да плати близо 11 000 лева за боклука за годината.

При това таксата е в минималния размер – 3 промила, защото школото е заявило за ползване контейнер, за който се плаща отделно – 1560 лева на година. Ако нямаше заявка за съд за сметта, училището трябваше да плати такса смет в размер на 12 промила, колкото плащат всички юридически лица. Промилите се изчисляват върху отчетната стойност на сградите. Така гимназията трябваше да брои над 25 000 лева за такса смет.

„Толкова са промилите, които общинският съвет е определил за юридическите лица – 12 промила. А училището е юридическо лице. Ако плащат отделно за контейнер, промилите са 3. Затова сме изчислили таксата на гимназията в този размер – както гласи наредбата, и това е колкото плащат фирмите, които също са юридически лица“, коментира за Haskovo.net шефът на общинската данъчна служба Димо Маринов. Той допълни, че сумата за боклука на строителната гимназия вероятно е скочила след след актуализация на активите. Така основната сграда на гимназията по отчетна стойност е 2 175 400 лв.

„Няма как да не актуализираме отчетната стойност на активите, след като законът ни задължава да го направим. Но намирам за несправедливо едно училище да се облага по същия начин, както едно промишлено предприятие. Това е училище все пак“, коментира от своя страна директорът на гимназията Александър Батимов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини