Гавра: Касата дава само по 84 лв годишно за лечение на хасковлии

Всички болници в региона скочиха срещу новите бюджети

Здравната каса плаща на болниците в хасковска област мизерните 84 лв годишно за лечението на един пациент. Това е видно от проекто бюджета на монополистът за 2012-та година. Местната болнична помощ привлича два пъти по-малко пари за здраве в сравнение със същите, че и по-малки като по население области, със същия брой болници.

Враца например има ¼ по малко население /186 хил срещу 246 хиляди, но прибира по 140 лв на преминал пациент. Болниците в хасковско ще разполагат общо с 20 млн лева годишно, но тези в Пазарджик с почти същото население, ще взимат 42 млн лева. „ Явно там са 2 пъти по-болни от нашите пациенти“ възмутено заявиха директори на местни болници, събрали се в МБАЛ Хасково за да съгласуват протестни дейности.

Всички 10 лечебни заведения, болници и диспансери в областта, приеха декларация срещу тази дискриминацията на местните пациенти. Декларацията бе връчена на шефката на Регионалната Здравна каса д-р Павлина Коюмджиева, на областният управител Ирена Узунова и на депутатите Иван Петров и и Румен Данев. Копия са изпратени на Здравното министерство и парламентарната комисия по здравеопазване. „Давам 1 седмица на новата министърка да влезе в час и и стоварвам проблема“ обеща съдействие Иван Петров.

Геноцидът спрямо местните болни бе обяснен с абсурдния исторически принцип. Допреди няколко години, всяка болница, си правеше колкото иска клинични пътеки и прибираше пари от касата срещу фактурирана дейност. Нароиха се и редица частни болници, които ударно точеха от Касата.

От 2010-та обаче се въведоха лимити за парите по клинични пътеки. Само че за първообраз бяха вземани бюджетите от предишните години. Ако е бил голям, се дава пак голям, дори и населението да е намаляло или пък дейностите редуцирани. А в българското здравеопазване няма начин отпуснат бюджет да не бъде усвоен и върнат.

С изключение на Хигия, в хасковско частни болници няма. Бюджетите бяха малки. И въпреки че болниците увеличиха дейностите и клиничните си пътеки, бюджетите им останаха малки.

Тази недомислица доведе до абсурди и в други региони. Университетски център като Стара Загора прибира внушителни 39 млн 980 хиляди за болнична помощ Но на фона на 333-хилядното население, излиза че на пациент се падат по 119 лв годишно. В същото време почти двойно по-малобройният Сливен се радва на 128 лв за пациент, макар здравеопазванията в двете области да са несъпоставими. Не е ясно и поради каква причина Градът на сините камъни, който е със същият брой болници като хасковско, прибира с 5 млн лева повече, въпреки че областта му е с над 50 хиляди души по-малочислена от хасковска.

Г.Христов

Домакини на протестта бяха от областната болница
Недоволството бе връчено на хасковските депутати и губернатор, както и шиефката на РЗОК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини