Правителството ще посредничи между Захариев и работниците в ОЦК

Цветан Цветанов пред журналисти в Кърджали

Правителството ще посредничи между собственикът на ОЦК Валентин Захариев и стачкуващите работници за постигане на споразумение и прекратяване на протестите.С това се ангажира в Кърджали вицепремиерът Цветан Цветанов.Той каза,че ще постави проблемът на заседанието на Министерския съвет в сряда.Цветанов посочи,че евентуално с казуса ОЦК могат да се ангажират социалния министър Тотьо Младенов или министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Знаете, че един от големите проблеми в подобни предприятия е некоректността на съответните работодатели. Разбира се, че държавата може да участва в посредничеството, но няма как и да се намеси на страната на някоя от спорещите страни. Това не е в нейните компетенции. Въпреки това препоръчвам на работодателя да изпълни своите задължения към съответните служители,каза още Цветанов.

Той не спомена и дума за създадения под егидата на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова Кризисен щаб,който се бе ангажирал да търси работа на съкратените металурзи.Цветанов обаче каза,че проблемът ще се коментира с народния представител Цвета Караянчева и областния управител Иванка Таушанова.

В момента ситуацията в ОЦК е патова.Собственикът Валентин Захариев разговаря вчера два часа с протестиращите работници.Той им предложи по 200 лева аванс,за да влязат в завода и подновят производството на цинк.С парите от продадената продукция щял да се разплати.Работниците не приеха предложението и се врекоха да протестират докато не получат дължимите заплати за 4 месеца.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини