Медийната кампания за лекарските грешки била режисирана от властите

д-р Андрей Кехайов

Чрез медийна атака срещу лекари и медицински работници властите отклоняват вниманието на българите от истинските проблеми на здравеопазването в страната. Проблемът лекари-пациенти е изкуствено създаден. Управляващите на здравеопазването ни умишлено  не дават дефиниция на понятието лекарска грешка. Това заяви в Кърджали бившият председател на Българския лекарски съюз и настоящ президент на Европейския югоизточен форум д-р Андрей Кехайов. Според него  още през 2008 г. Лекарския съюз е обявил, че здравеопазването ни навлиза в криза, днес вече сме на прага на депресията,подчерта Кехайов. Една от причините е хроничното недостатъчно финансиране на клиничните пътеки. Преди няколко години недостигът е било около 40 %, а сега е значително по-голям.

 Едва 180 евро отделя държавата за един пациент годишно. За сравнение в Унгария, която изпитва сериозни финансови затруднения тази сума е 750 евро, посочи д-р Андрей Кехайов.

 Днес наши граждани търсят лечение в съседни страни заради проблемите в нашето здравеопазване. Няма пари за техника. Няма средства за специализация на младите лекари, каза още Кехайов.Според него у нас заплащането на лекарския труд е на унизително ниски цени и младите лекари бягат в страните от Европейския съюз.

Причината за всичко това е, че некомпетентни хора поеха управлението на здравеопазването, каза още бившия шеф на Лекарския съюз.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини