До десет години Кърджали остава без лекари-специалисти

Андрей Кехайов-в средата

До десет години в Кърджали няма да има лекари-специалисти, като това е оптимистична прогноза.Срокът може да бъде и по-кратък. Младите доктори не се задържат тук поради липса на перспектива. От 300 лекари в областта младите са изключително малко. Това заяви в Кърджали бившият председател на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Той посочи, че застаряването на лекарското съсловие в страната е драматично. Над 50 процента от докторите са над 45  годишна възраст. Основна причина за това са демографските процеси и кризата в здравеопазването. Младите лекари бягат в чужбина.

Той каза , че управляващите трябва да отчитат регионалните особености. Те са прекъснали връзките си с лекари и медии по места. Непрозрачно се разпределят и парите за здравеопазване. Затова днес болните нямат достъп до всички дейности в здравеопазването, констатира Кехайов.

Той похвали ръководството на многопрофилната болница в Кърджали, че със свои средства помага на младите лекари да развиват познанията си, като ги командирова на международни медицински форуми.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини