Нестихващи размирици в Париж след изнасилването на чернокож от полицията

Протестиращи хора в Париж са нападнали едно от полицейските поделения в южните покрайнини на града, заради изнасилването на чернокож младеж от френската полиция, предава Би Би Си.

22-годишният Тео бе насилен с палка от четирима полицаи. Отговорните за състоянието на младежа униформени бяха уволнени.

Насилието от изминалата нощ е част от нестихващите вече няколко дни сблъсъци между полицията и разярени граждани. В следствие на сблъсъците са арестувани десетки.

От снощното нападение са пострадали 3 полицейски коли. 

През изминалите почивни дни е имало бунтове на младежи срещу полицейските власти в други части от града. 

Френските медии твърдят, че младежите са хвърляли павета и петролни бомби по полицаите, които са отговорили със сълзотворен газ. Няколко коли са били подпалени, а някои от автобусните спирки са били обект на вандализъм.

Високата безработица и расовото напрежение вземат връх в някои от предградията на Париж. В тези части полицията е обвинявана в налагане на твърде груби и насилствени мерки за установяване на контрол над гражданите - особено в кварталите, населени предимно с мигранти. 

На 2 февруари полицаите задържат мъжа, идентифициран като Тео, на улицата и още в момента на ареста го насилват с палка. В резултат 22-годишният младеж получава сериозни наранявания и е приет по спешност в болница и опериран.

Минувач записва случващото се и го е пуска в социалната мрежа. Веднага след това Париж избухна в пламъци. 

Размириците не стихват, дори след като френският президент Франсоа Оланд посети Тео в болницата.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини