В Румъния ще има референдум заради корупцията

Румънският парламент единодушно одобри искането на президента Клаус Йоханис за свикване на референдум във връзка с продължаването на борбата срещу корупцията.

Президентът визира и гарантирането на неподкупността при публичните длъжности, предаде Аджерпрес, цитирана от БНР. 

Решението беше взето единодушно. Сега Йоханис ще трябва да формулира въпросите и датата, на която ще бъде свикано всенародното допитване.

Той предложи провеждането на референдума след като правителството на Социалдемократическата партия и по-малкият й партньор Алианс на либералите и демократите се опитаха чрез постановление да прокарат промени в наказателното законодателство, предвиждащи декриминализиране на някои случаи на злоупотреба със служебно положение. 

В текста на документа, публикуван на сайта на парламента, се казва, че проблемът е от национален интерес.

Постановлението предизвика всекидневни антиправителствени протести.

Десетки хиляди румънци отново излязоха по улиците на градовете в неделя въпреки ледения вятър в страната. Това бе тринадесети пореден протест с искане за оставка на правителството, обвинено, че подкопава борбата с корупцията. 

"Крадци" и "оставка", скандираха заедно между 30 000 и 50 000 според оценките на румънски медии. Те се бяха събрали пред правителствената сграда, оформили гигантско румънско знаме - синьо, жълто и червено - с помощта на цветовете от мобилните си телефони. 

Около 20 000 души демонстрираха в други големи градове в страната с искане за оставка на правителството. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини