Тежка обстановка в Кърджалийско,има проблем с доставката на храни

Обстановката на територията на страната остава усложнена за областите Хасково, Кърджали, Смолян, Силистра, Пазарджик, Стара Загора, Видин, съобщиха от МВР. Екипи от Областното управление "ПБЗН"-Хасково и допълнително съсредоточените сили от областите Софийска, София-град, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали и Сливен и служители на РС ПБЗН - АЕЦ "Козлодуй" с отводнителна техника и 2 БТР на Министерство на отбраната продължиха отводняване на обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград.

Все още в 25 населени места /села и махали/ на територията на области София (Костинброд), Смолян (Баните, Неделино), Силистра (Силистра и Дулово), Ст. Загора (Мъглиж), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Видин, Пазарджик (Велинград) и Хасково, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Екипи на ГД "ПБЗН" съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Контролирано се изпуска вода от язовирите Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия и яз. Ясна поляна. Продължава контролирано освобождаване на обем и в язовирите "Тракиец", "Г. Трайков" и "Йовковци". Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

Получена е изпратената помощ от Полша (2000 кв.м. геотекстил за диги) и Румъния (80 000 чувала за пясък). Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита. От Италия - 20 зимни палатки и от Белгия - 80 000 чувала за пясък. Създадена е необходимата организация за посрещане и съпровождане до местата за разтоварване.

dnesplus.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини