Водата в Кърджали скача до 3 лева за кубик,ако се изгради пречиствателна станция

3 лева ще достигне стойността на кубически метър вода в Кърджали ,ако се изгради пречиствателна станция за отпадни води, колектор към нея и се осъвремени канализацията. Само за предлаганата услуга и данъчния кредит кърджалийци ще се бръкнат с 1,20 лева на кубик. Експлотационните разходи на съоръженията ще доведат до допълнително оскъпяване. Това сочат разчети на  групата съветници на социалистите в местния парламент в Кърджали, които бяха представени от лидерът им Милко Багдасаров.

 Според зам.-кметът по строителството  инж.Васил Бобеков тази сума е завишена. По преценка в други общини разходите за кубик се покачват с 45 ст.  Кметът на Кърджали Хасан Азис пък заяви,  че общината тепърва ще направи свои разчети и ще уведоми обществеността на града.

 Проектът за подобряване на водния сектор на Кърджали е готов в идейна фаза. Общата стойност на дейностите по него е в размер на 73 124 000 лева. Само за строително- монтажни работи са предвидени 45 млн.лв. Участието на общината във финансирането му ще възлиза на 8 613 000 лева.

Днес на сесия мнозинството от общинските съветници гласуваха  община Кърджали да кандидатства за европейско финансиране на проекта. От 124 общини които имат право да го сторят нашата е на второ място по проектна готовност.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини