Пазарът потънал с 3 милиона лева, искат продажбата му

Три милиона лева са загубите на пазара на производителите в Кърджали. Той е обречен в зародиш заради огромните активи, които са нефункционални. Това заяви по време на днешната сесия на местния парламент в Кърджали общинския съветник от ГЕРБ Огнян Иванов. Той каза, че идва тежка година и общината няма да може да плаща вноските във банка „Алианц” по отпуснатия за изграждането на тържището кредит. Продажбата на имоти включени в капитала на общинското дружество”Пазар на производителите” ще стане невъзможна, наематели ще се откажат от договорите си,прогнозира съветникът. Той порица намерението на общината да проведе обществено обсъждане за предоставяне за трети пореден път на банкова гаранция на „Алианц” за отпуснатия кредит, остатъкът от който възлиза на 4 980 000 лева. Този път ще трябва да внесем в банката 700 000 лева гаранция,прогнозира Огнян Иванов.

  Съветникът от БСП Милко Багдасаров предложи тържището да бъде продадено или да се смени мениджърския екип. Ако общината пазара общественото обсъждане на банковата гаранция е задължително. Багдасаров предложи това да стане при широка медийна разгласа и то на няколко места в големите квартали на града.

 Не трябва да допускаме банката да придобие пазара, защото общината ще трябва да връща и субсидията от САПАРД, която е на стойност 5 млн.лева, подчерта червения съветник Милан Миланов.

  Ако не бяхме направили пазара щяха да ни обвиняват защо не сме го сторили. По света пазарите са общински. Трябва ни по добра организация на управление,подчерта председателя на групата съветници на ДПС Расим Муса.

Кметът Хасан Азис порица популизма на някои съветници по темата. Той обаче се съгласи че компетентността на мениджърския екип не е на нивото на направената инвестиция. Решението за конкурс на нов ръководен екип трябва да вземе общинския съвет ,подчерта градоначалникът. Той отхвърли идеята пазарът да бъде продаден. Ако той не е общински,а бъде купен от частници цените на предлаганите продукти ще се повишат заради по-високите наеми за масите,посочи кметът. Той посочи, че общината полага всички усилия да плаща и лихвите и главницата.Само от продадените павилиони на базара за промишлени стоки са получени и изплатени на банката близо 1 милион лева.Аз съм готов на срещи с привърженици на ГЕРБ и БСП за да обясня състоянието на пазара и необходимостта да поемем банковата гаранция,каза градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини