Солени сметки за смет ще плащат кърджалийци

  Солени сметки за смет ще плащат кърджалийци през новата година. Таксата за събирането и изхвърлянето на боклука скача с една трета. Промилите за граждани от 1,1 на 1000 лева данъчна оценка се завишават на 1,5. При нежилищни имоти на физически лица увеличението е от 4,5 на 6. Причината за повишаването на такса смет е това, че нямаме изградено модерно депо за твърди битови отпадъци. Това коства на данъкоплатците по 18 лева на тон боклук, които общината трябва да превежда на държавата. Изискването е заложено в промените в Закона за управление на отпадъците от правителството на ГЕРБ, въпреки че заради кабинета „Борисов” в страната се бави изграждането на модерни сметища. Случаят в Кърджали е показателен.

  Според съветници от местната опозиция има и друга причина. Това е отклоняването на средства за почистването на града за други нужди. Народния избраник от ГЕРБ Огнян Иванов.посочи, че за 2010 г. от 3,5 млн.лева ,1,4 млн. не са били разплатени. Ощетена е била сметосъбиращата фирма „Титан-Клинър”.Тя ги предложила на банка под формата на цесия. Тази година сумата по цесията възлиза на 2 млн. лева,каза още Огнян Иванов.

Според червения съветник Милан Миланов държавата ще прибере от община Кърджали 500 000 лева заради липсата на модерно сметище. Не е ясно къде ще отидат тези пари, каза още съветникът.Той посочи,че натрупаните задължения на общината извън цесията възлизат на 1,5 млн. лева. Смятаме, че събраните средства от гражданите сне се използват по предназначение от общината. Искаме точна справка ,каза Миланов.

 Председателят на групата съветници на ДПС Расим Муса каза, че той и колегите му били много затруднени как да се намерят дължимите на държавата 500 000 лева. Няма друг начин освен повишаването на таксата смет. В същото време трябва да сме по критични към работата на сметосъбиращата фирма. Не се контролира достатъчно работата й, каза Муса. Той даде пример с село Широко поле където сметта не се изхвърля по график. Трябва да налагаме санкции. Фирмата трябва също така да събира сметта рано сутрин за да не задръства движението в града, препоръча Муса.

Кметът Хасан Азис обясни необходимостта от повишаването на такса смет освен с изискваните от закона 500 000 лева и с това, че е намалена събираемостта на таксата. През миналата година тя е достигала до 95 на сто, а тази е паднала до 85 процента. Сега ще „наказваме” съвестните данъкоплатци,каза градоначалникът.

Повишението на таксата смет бе подкрепено от групата съветници на ДПС.БСП се въздържаха.ГЕРБ бяха против.Това е популизъм. Не може да гласуваш срещу приетия от твоята партия закон, каза градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини