Кервани от автобуси за възпоменателните мевлиди

Когато пристигнат автобуси с изселници от Турция, винаги у нас се говори за изборен туризъм. Този път обаче, въпреки снега и студа, два автобуса с изселници от Турция дойдоха в ардинското село Млечино, не за да гласуват, а за да участват във възпоменателния митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. възродителен процес. Организатори на инициативата бяха изселническите организации на Башево, Горно Прахово и Млечино в Истанбул и Бурса. За да отдадат своята признателност дойдоха най-активните участници в протестни действия срещу смяната на имената. Сред тях бяха  организаторът на декемврийските събития от 1984 година Ръфат Яджъ от Башево и Мюмюн Чолакоглу от Горно Прахово, репресиран от политическия режим. Имаше и младежи и девойки, които за пръв път посетиха родното място на своите родители.

Ръфат Яджъ, който е и председател на изселническата организация „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул сподели, че са тук и всяка следваша година ще бъдат тук, за да отдават своята човешка признателност на репресираните и загинали по време на възродителния процес. Тук сме, за да не се забравят нашите скърби,  за да осведомим бъдещите поколения. Да не се повтарят същите грешки и заедно рамо до рамо да вървим по пътя на демокрацията, каза Ръфат Яджъ. Той разказа, че по време на възродителния процес хората в района са започнали да живеят в планините, за да не им сменят имената, езика и вярата. За да изразят своето несъгласие с политиката на комунистическия режим решават да организират протестен мирен митинг до центъра на Млечино. Никога няма да забравям как в мразовитите декемврийски дни хората копаеха дупки в земята и се криеха там. Тази болкат ще остане завинаги в нашите сърца, допълни Ръфат Яджъ.

Председателят на изселническата организация на „Халлалълар” (Башевци) в Бурса Айхан Мутлу заяви, че винаги, когато идва в родния си край се чувства много щастлив.

Обичам България и всеки път, когато слуша химна на България  сърцето ми забива, изтръпвам, казва Мутлу. Той съобщи, че Сдруженията на изселническите организации на Башево в Бурса, Истанбул и Измир са закупили бившата детска градина в селото. Възнамеряват да извършат ремонт, едната част да я превърнат в гостилница, а другата в джамия. Повечето къщи на изселниците са стари и когато идват у дома, няма къде да нощуват, допълни Мутлу.

Бившият учител от Горно Прахово Тахирюмер Тахиров повече от 20 години живее в Бурса. Дългогодишният даскал сподели, че е изключително щастлив, че преди 27 години първата искра, с която пламва огънят срещу асимилицията на българските турци е започнал в родното му село. Лично имах възможност да участвам в първата голяма организирана съпротива в знак на протест срещу началото на кампанията за смяна на имената. Няма да позволим обществото да забрави случилото се преди 27 години, уточни Тахиров.

Секретарят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” в Бурса

Осман Ялчънкая за пръв път участва във възпоменателния митинг-мевлид в Млечино.

Той отбеляза, че трябва да се покаже уважение и да се помни историята.

Кметът на община Ардино Ресми Мурад изказа своите сърдечни благодарности на местните изселници в Истанбул и Бурса, които въпреки снега и студа пропътуваха над 600 км., за да уважат събитието. Както в онези трудни дни бяхте водещи, сега далеч от родните си места вие направихте организация, за да участвате в днешния възпоменателен мигинг-мевлид. За мен вие сте истински герои, каза Ресми Мурад.

Той подчерта, че на 24 декември ще бъде тук винаги в Млечино, за да отдадат своята човешка признателност на стотиците репресирани и интегрирани ор района по време на възродителния процес.

В хотел „Белите брези” в едноименния туристически комплекс се състоя и вечер на Сдруженията на изселниците от ардинските села Башево, Горно и Долно Прахово, които живееят Турция. Събитието бе уважено от кмета на община Ардино Ресми Мурад и заместника му Изет Шабан.

Преди да заминат за Турция изселниците се събраха пред чешмата-паметник в Млечино и направиха обща снимка за спомен. За да  изпрати гостите от Ардино дойде и кметът Ресми Мурад.

Организаторите изказват своите сърдечни благодарности към шофьорите на фирмите „Балгийт” и „Берк туризъм” за вежливото отношение от тяхна страна към тях.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини