Паметта на жертвите от възродителния процес почетоха в Млечино

На 24 декември пред чешмата-паметник в ардинското село Млечино стотици граждани се стекоха на  възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. възродителен процес. Те почетоха 27-годишнината от трагичните събития, станали на 24 декември в родопското село. Събра ги вечното напомняне за грешките, които не трябва да се повтарят.

На митинга присъстваха народният представител от ДПС Неджми Али, областният лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер, организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ от Башево. Сред официалните лица бяха доц. Юксел Юзкан – председател на най-голямата организация на българските изселници в Турция „Бал-Гьоч” и Елиф Кутлу – зам.-консул на Република Турция в Пловдив. Гости бяха още Юсеин Юксел и Гюнайдън Измирли – членове на УС на „Бал-Гьоч” в Бурса. За да отдадат своята почит специално за събитието пристигнаха около 100 души от изселническите организации на Башево, Горно Прахово и Млечино в Истанбул и Бурса.

Сред участниците на митинга бяха още кметове на общини, председатели на общинските съвети от Кърджалийска област, лидерът на Младежкото ДПС Ахмед Хабиб, репресираните от региона Реджеб Акиф (Ташчъ), Мюмюн Чолак, Феим Челик и председателят на Съюза на репресираните в Кърджали Халил Кючук. Домакини бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, временният председател на общинския съвет на ДПС в Ардино Изет Шабан, председателят на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрямов и млечинският управник Улви Юзеир.

Митингът започна със стихове от известни турски поети като Сюлейман Юсуф Адалъ, Сабахаттин Байрамюз, Фаик Исмаил Арда, посветени на трагичните събития от 1984 година. Те бяха рецитирани от местни ученици. Думите им бяха толкова дълбоки и внушителни, че 8-годишната Юзлем Бахтияр просълзи част от присъстващите, сред които бе и областният председател на ДПС Бахри Юмер.

В своето приветствие кметът на Ардино Ресми Мурад изказа своите сърдечни благодарности на местните изселници в Истанбул и Бурса, които въпреки снега и студа пропътуваха над 600 км., за да уважат събитието. Както в онези трудни дни бяхте водещи, сега далеч от родните си места вие направихте организация, за да участвате в днешния възпоменателен мигинг-мевлид. За мен вие сте истински герои, каза Ресми Мурад. Той благодари още на присъстващите за голямата подкрепа, която са дали на кандидатите за кметове и общински съветници на ДПС в изминалите местни избори. Вие направихте правилния избор. Моят екип ще работи за вас, така както един баща се грижи за своя син. Обещавам ви, че с такава отговорност ще работя и аз за благото на ардинския край, каза още Ресми Мурад.

Народният представител Неджми Али заяви, че с всяка измината година се увеличава броят на присъстващите във възпоменателния митинг-мевлид в Млечино. Днешното поколение трябва да знае за миналото си. Ако един народ забрави историята на миналото си, то няма бъдеще, каза Неджми Али.

Областният лидер на ДПС Бахри Юмер отбеляза, че след всеки изминат избор електроатът на Движението за права и свободи се увеличава и стават все по-силни. Думите му бяха посрещнати с възгласи „ДПС”от присъстващите. В своето изказване Бахри Юмер припомни, че през 50-те и 60-те години на изминалия век в страната ни е имало безброй турски театри, които са обикаляли по селата, училища, читалища. Постепенно през годините първо се закриват училищата, после читалищата и театрите. Сменят се имената на ромите и помаците, а през 1984 година идва ред и на турците. Той попита присъстващите от колко време техните деца не са купили книги на майчиния си език. Нашите деца не видяха турски книги, защото повече от 18 години никой не им издава, отговори Бахри Юмер. Той съобщи, че в най-скоро време общинските кметове от ДПС в страната ще се обединят, за да съживят турските театри  и да разрешат проблемите с майчиния език.

Новият председател на изселническата организация „Бал-Гьоч” в Бурса доц. Юксел Юзкан отбеляза, че пламъкът, който се е запалил преди 27 години в Млечино с цената на много страдания е дало началото на демократичните процеси в България. Висока е цената на свободата, това вие го платихте. Вие не се борихте само за свободата си, а направихте първите стъпки за демокрация във вашата страна, заяви Юзкан, изселник от 1978 година.

Митинг-мевлидът завърши с молитва на районния мюфтия Бейхан Мехмед. Пред чешмата-паметник бяха положени венци и цветя.

В местната джамия се проведе и традиционият мевлид. Местният майстор-готвач Емин Ходжа от близкото село Богатино приготви 8 казана пилаф с телешко месо.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини