3 °C

Паметта на жертвите от възродителния процес почетоха в Млечино

На 24 декември пред чешмата-паметник в ардинското село Млечино стотици граждани се стекоха на  възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. възродителен процес. Те почетоха 27-годишнината от трагичните събития, станали на 24 декември в родопското село. Събра ги вечното напомняне за грешките, които не трябва да се повтарят.

На митинга присъстваха народният представител от ДПС Неджми Али, областният лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер, организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ от Башево. Сред официалните лица бяха доц. Юксел Юзкан – председател на най-голямата организация на българските изселници в Турция „Бал-Гьоч” и Елиф Кутлу – зам.-консул на Република Турция в Пловдив. Гости бяха още Юсеин Юксел и Гюнайдън Измирли – членове на УС на „Бал-Гьоч” в Бурса. За да отдадат своята почит специално за събитието пристигнаха около 100 души от изселническите организации на Башево, Горно Прахово и Млечино в Истанбул и Бурса.

Сред участниците на митинга бяха още кметове на общини, председатели на общинските съвети от Кърджалийска област, лидерът на Младежкото ДПС Ахмед Хабиб, репресираните от региона Реджеб Акиф (Ташчъ), Мюмюн Чолак, Феим Челик и председателят на Съюза на репресираните в Кърджали Халил Кючук. Домакини бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, временният председател на общинския съвет на ДПС в Ардино Изет Шабан, председателят на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрямов и млечинският управник Улви Юзеир.

Митингът започна със стихове от известни турски поети като Сюлейман Юсуф Адалъ, Сабахаттин Байрамюз, Фаик Исмаил Арда, посветени на трагичните събития от 1984 година. Те бяха рецитирани от местни ученици. Думите им бяха толкова дълбоки и внушителни, че 8-годишната Юзлем Бахтияр просълзи част от присъстващите, сред които бе и областният председател на ДПС Бахри Юмер.

В своето приветствие кметът на Ардино Ресми Мурад изказа своите сърдечни благодарности на местните изселници в Истанбул и Бурса, които въпреки снега и студа пропътуваха над 600 км., за да уважат събитието. Както в онези трудни дни бяхте водещи, сега далеч от родните си места вие направихте организация, за да участвате в днешния възпоменателен мигинг-мевлид. За мен вие сте истински герои, каза Ресми Мурад. Той благодари още на присъстващите за голямата подкрепа, която са дали на кандидатите за кметове и общински съветници на ДПС в изминалите местни избори. Вие направихте правилния избор. Моят екип ще работи за вас, така както един баща се грижи за своя син. Обещавам ви, че с такава отговорност ще работя и аз за благото на ардинския край, каза още Ресми Мурад.

Народният представител Неджми Али заяви, че с всяка измината година се увеличава броят на присъстващите във възпоменателния митинг-мевлид в Млечино. Днешното поколение трябва да знае за миналото си. Ако един народ забрави историята на миналото си, то няма бъдеще, каза Неджми Али.

Областният лидер на ДПС Бахри Юмер отбеляза, че след всеки изминат избор електроатът на Движението за права и свободи се увеличава и стават все по-силни. Думите му бяха посрещнати с възгласи „ДПС”от присъстващите. В своето изказване Бахри Юмер припомни, че през 50-те и 60-те години на изминалия век в страната ни е имало безброй турски театри, които са обикаляли по селата, училища, читалища. Постепенно през годините първо се закриват училищата, после читалищата и театрите. Сменят се имената на ромите и помаците, а през 1984 година идва ред и на турците. Той попита присъстващите от колко време техните деца не са купили книги на майчиния си език. Нашите деца не видяха турски книги, защото повече от 18 години никой не им издава, отговори Бахри Юмер. Той съобщи, че в най-скоро време общинските кметове от ДПС в страната ще се обединят, за да съживят турските театри  и да разрешат проблемите с майчиния език.

Новият председател на изселническата организация „Бал-Гьоч” в Бурса доц. Юксел Юзкан отбеляза, че пламъкът, който се е запалил преди 27 години в Млечино с цената на много страдания е дало началото на демократичните процеси в България. Висока е цената на свободата, това вие го платихте. Вие не се борихте само за свободата си, а направихте първите стъпки за демокрация във вашата страна, заяви Юзкан, изселник от 1978 година.

Митинг-мевлидът завърши с молитва на районния мюфтия Бейхан Мехмед. Пред чешмата-паметник бяха положени венци и цветя.

В местната джамия се проведе и традиционият мевлид. Местният майстор-готвач Емин Ходжа от близкото село Богатино приготви 8 казана пилаф с телешко месо.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини