Отдадоха почит пред паметта на жертвите на Възродителния процес в Момчилград


На площада в Момчилград поднесохме венци и цветя пред бюст-паметника на видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ, както и на Паметника в памет на жертвите на тоталитарния режим между 1944-1989 г.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най-ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“, заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
Нури Адалъ прекарва общо 23 години по затворите по време на комунистическия режим в България. През 1989 година е екстрадиран в Турция, където дълги години е секретар на изселническата организация "Балгьоч". Почина през 2004 година.
Централният градски парк в Момчилград носи неговото име.
Вече 39 години ДПС почита паметта на жертвите на т. нар. “възродителен процес” – срамен момент от българската история.
Инициативата е на Областният съвет на ДПС – Кърджали. Днес и утре ще бъдат почетени всички жертви на “възродителния процес”, като във всяко населено място от областта ще бъдат положени венци пред паметните плочи на жертвите на т. нар. процес, и ще се отправят молитви в тяхна памет.
Отдаването на почит към жертвите винаги ни напомня да се учим от историята си и да правим всичко възможно да не допускаме същите грешки!
Това написа в страницата си във Фейсбук зам.-председателят на ДПС Хасан Азис.
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини