Фирмите спряха даренията за социалната кухня на отец Боян Саръев

Безплатната трапезария за социално слаби в кърджалийския храмУспение Богородичновече не разчита на подкрепата на бизнеса, а само на отделни дарители, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В момента кухнята осигурява храна за 120 души, 22 от които са деца. Според енорийския свещеник Боян Саръев фирмите са се оттеглили от благотворителността заради собствени проблеми в условията на кризата, но не и заради липсата на милосърдие. Християни и мюсюлмани от всички квартали на Кърджали всеки ден се радват на топлите манджи и това е от февруари 2002 година. Тогава е разкрита трапезарията, разположена в приземния етаж на къщата, в която живее отецът със семейството си. Изградена е изцяло с подкрепата на местните заводи и фирми, които години наред саосигурявали и хранителните продукти за изпадналите в нужда пенсионери с крайно ниски доходи, безработни, сирачета и изоставени деца.
В началото там са се изхранвали около 50 души, но напоследък броят им скочил до 120. Разходите за храна, ток, вода и др. възлизат на 2 500 лева месечно.Гладните и бедни хора стават все повече, а само една малка фирма не ни изоставя, но и тя сви финансовата си подкрепа до 100 лева на месец. Трудно е за всички, но не можемда се откажем,обясни отец Саръев. Министерството на труда и социалната политика подпомага трапезарията, като осигурява по 2 лева на човек и 20 стотинки режийни на ден, но тази помощ е за 3 месеца. Най-богато е менюто след 15 август, когато е храмовият празник и миряните даряват десетки агнета. Приходите от малкия хотел в двора на манастирския комплекс са предназначени също за безплатната кухня. /БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини