Отец Боян Саръев предаде на Държавен архив-Кърджали ценни документи

    9-ти юни – Международен ден на архивите

    През отминалата 2017 година в Държавен архив – Кърджали постъпиха  ценни документални материали от отец Боян Саръев. Те представляват комплекс от разнообразни по вид и носител документи, отразяващи дейността на този изтъкнат наш съгражданин със свой  принос в обществения живот на Източните Родопи.

    Първоначално в научно-справочната библиотека на архива постъпиха три тома, подготвени под общото заглавие: „Отец Боян Саръев. Публикации, интервюта, съобщения“. Публикуваните в тях документи и статии дават цялостна и обективна представа за дейността на отец Боян Саръев в периода от 1990 до 2015 г. Отпечатани са в издателство ЕТ „Палитра“ Анко Русев през 2015 и 2016 г.  Информацията в тях е подредена по хронология, като първият том включва документи, представящи дейността на отец Боян Саръев през периода 1990 – май 1996 г., вторият том включва документи от периода юни 1996 – 3 дек. 2002 г., а третият том е за периода дек. 2002 – 2015 г.

     Документите в тритомника са тясно свързани с дейността на отец Боян Саръев  като председател на „Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан  Предтеча” – Кърджали (ДХП), възникнало за да работи за приобщаване към християнската вяра на българо-мохамеданите в Родопите и получило голям отклик, но и немалка съпротива. Това движение се заражда и развива успоредно с осъзнаването от дарителя на призванието и мисията му да работи на духовното поприще. След създаването с неговото активно участие на ДХП на 18 април 1990 г., започва нов етап в живота на отец Боян Саръев. На 20 юли 1990 г. той е ръкоположен за дякон от Пловдивския митрополит Арсений, а на 27 юли същата година – за свещеник. Като енорийски свещеник в храма „Св. Успение Богородично“ в кв. Гледка в Кърджали е въдворен на 27 септ. 1990 г., където остава да свещенослужителства и до днес.

    Още в първите години от дейността си на свещеник, съвпадащи с първите години на прехода в България, той започва усилена дейност за създаване на фондация за набиране на средства и за възстановяване на множеството запустели и порутени християнски храмове в Родопите: в Гледка, Перперек, Бенковски, Ардино, Петково. Храмът в Гледка под неговото ръководство и с дарителството на братя Бобокови,  постепенно се превръща в цялостен манастирски комплекс, мощен притегателен център за християните от региона. Той постига значителни успехи в работата по привличането в храма на много местни жители, по просвещаването и обучаването на енориаршите и особено на децата им. Развива и широка социална и благотворителна дейност. В основата на успешната дейност на свещеника-мисионер стои изразеното още през 2002 г в телевизионно предаване негово верую: „Човек може да бъде убедителен, толкова, колкото е убеден. За да просвещаваш трябва ти самият да си просветен. Вярата е убедеността в невидимото, както във видимото.“   

    Търсейки все повече познания в духовната област, свързана с работата на която се е посветил, той продължава да се обучава и през 2006 г. се дипломира в богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В тази сфера на познанието насочва усилията си по-късно и неговият син Явор, който след завършване на същия факултет защитава дисертация, постъпила като дарение в Държавен архив – Кърджали през 2017 г., а резултатът от проучванията му по нея е отразен в издадената през 2018 г. книга „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ век“.

    Първата група от предадените от отец Боян Саръев документи включва автобиографични и творчески материали: лична снимка и статии, писани във вестници в периода 2003 – 2017 г.; материали и публикации във вестници, използвани за написване на автобиографичната книга „Гласът на викащия в пустинята” от периода 1990 – 2003 г., подредени по години в 10 меки папки. Тук е и  предговорът към същата книга от Светозар Казанджиев, както и различни варианти на книгата с нанесени редакционни бележки върху тях,  издателският договор за издаване на книгата от 23 ян. 1996 г., приемо-предавателният протокол за предаване на издателя „ПЕНИ” ООД – София на ръкописа на произведението от 15 февр. 1996 г. и приемо-предавателният протокол за предаване от издателя на 1000 броя от книгата „Гласът на викащия в пустинята” от 14 май 1998, публикации с отзиви в столичните средства за масова информация по повод промоцията на книгата от периода 30 март 1996 – 16 апр. 1996 г.

    Втората група документи са свързани с дейността на „Движение за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча” – Кърджали. Запазени са Уставът и Програмата на Движението, както и неговата цялостна входяща и изходяща кореспонденция за периода от  1990 до 2014 г. – общо 12 папки (8 папки входящи писма и 4 папки изходящи). Заслуга за доброто им подреждане и съхраняване има съпругата на отеца – презвитера Красимира Саръева, която изпълнява длъжността на секретар на ДХП и оказва неизменно подкрепа на съпруга си. Сред предадените в архива документи са и оригиналните заявления с искания за кръщаване, подавани до отец Боян Саръев. В архива постъпват и програмата, материалите и 17 броя снимки от проведената на  25 – 26 апр. 1998 г. в Ардино  Национална конференция на „Движение за християнство и прогрес „Св. Йоан  Предтеча”.

             Особено ценни и съдържателни са предадените на съхранение в архива фоно и видео записи:  видеозаписите от предаването по Национална телевизия „СКАТ” „За вярата Българска” в периода от 4 окт. 2005 г. до 1 ноем. 2015 г., както и писма на зрители на предаването „За вярата българска” от 19 ноем. 2005 г. до 4 авг. 2007 г.; публични срещи с дейци на културата, изкуството, науката и политиката, сред които са и тези с отец Боян Саръев. Безспорен интерес за изследователи и краеведи представляват и видео касетите: „Масова кръщенка от целите Родопи“ – 24 май 2000 г.; „Кръстителят” от Ст. Кирев; „Международен коментар – Отец Саръев и арх. Генчев“; „Мисия – Отец Боян Саръев”; „Забравена земя!”; „Българските светци”; „Предвестниците”; „Търновските патриоти”; „Габровските мъченици”; „Родопите и Космоса” – Златоград І и II част (1993г.); „Отец Боян Саръев – Родители” (1995 г.);  „Изграждане на храм „Св. Неделя” в гр. Неделино” (1995 – 1997 г.); „Родопите и Космоса – Златоград” от 1997 г. в 2 части; „Национална конференция на ДХП „Св. Йоан Предтеча” в гр. Ардино (25 – 26 апр. 1998 г.); „Българските светци“ – с участието на отец Саръев и други свещеници; „Откриване на учебната година на І-ви випуск „Богословие” в Кърджали в храм „Св. Богородица” на 1 окт. 1999 г.; „Изграждане на манастир „Успение Богородично” – Кърджали” от 22 ноем. 2001 г.; „Возкресение Христово – гр. Неделино, храм „Св. Неделя” (27 апр. 2003 г.); „Благословена земя“; „Кръщенка и венчавка в с. Долно Луково, Ивайловградско“ (21 май 2006 г.); „Литургия“ по ТВ „СКАТ“ от 8 ноем. 2009 г.  Интерес буди и фонозаписът : „Разговор на отец Саръев с журналиста Борис Аврамов“ от 1994 г.

                В интервю от 2003 г., публикувано във в-к „Дума“, по повод включването  му през 1998 г. от Американския биографичен институт в списъка на 500-те най-влиятелни лидери на света, отец Боян Саръев казва: „Светският живот и материалните блага за повярвалия в Бога човек нямат особена стойност. Те са преходни, те са тленни, те са като верига, която прикачва личността към земния и материалния живот, към суетата…Те всъщност водят към погибел, ако човек ги превърне в свой кумир“. И се стреми да прилага това си виждане и в своя живот.

    Името на отец Боян Саръев е тясно свързано с привързаността му към каноните на източното православие, а той самият става най-известен с активната си дейност по подпомагане на приемането на негови събратя българо-мохамедани в лоното на християнството. В същото време той се отнася с уважение и респект и към изповядващите други религии. Нещо повече, в манастирския комплекс, в който служи отеца, са настанявани и еднакво подпомагани както християни, така и мюсюлмани. Въпреки многократните му изказвания против навлизането на различни секти и деноминации в страната и ширещите се заблуди в духовната сфера, през 2015 г. той признава пред едно от средствата за масова информация, че истински вярващите се разбират, без значение каква религия изповядват.          

    Изказваме благодарност на отец Боян Саръев за направеното дарение от документи – ценен принос в съкровищницата на Националния архивен фанд. И пожелаваме на дарителя още дълги години ползотворна общественозначима дейност.

    Иванка Ангелова,

    ДЪРЖАВЕН АРХИВ – КЪРДЖАЛИ

    Илюстративни материали:

    Външна корица на тритомника
    Отец Боян Саръев през 1990 г. при въдворяването му в черквата в кв. Гледка
    Възстановяването на черквата в кв. Гледка и изграждането на манастирския комплекс на 12.03.1992 по снимки на в. Нов живот
    Покръстване на българи мохамедани  - по снимка на в-к Време от 12.02.1992
    Проповед на отец Саръев през 1993 г.
    Групово кръщение от отец Саръев през 1993 г.
    Статия във в-к Нов живот от 2002 г.
     Снимка на отец боян Баръев от 2003 г от в-к Монитор
    Снимка на отец Боян Саръев от 2015 г.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини